Engström summerar UVM i Matchracing

I helgen avgjordes VM i matchracing för ungdomar. Balboa Yacht Club, Newport Beach, Kalifornien, stod för arrangemanget och i startlistan hade vi inte mindre än två svenska lag. Här bjuder Oscar Engström på en kort summering av mästerskapet. Oskar seglade med Filip Karlsson, Rasmus Alnebeck och Martina Carlsson. Det andra svenska laget på plats bestod av Marius Westerlind, Hugo Westberg, Carl Horfelt och Josefin Åkesson.

UVM:et i Match Racing var en otroligt häftig och lärorik tävling för oss. Balboa Yacht Club i Newport Beach bjöd på ett fantastiskt arrangemang med massvis av rolig segling i kluriga lättvindsförhållanden kombinerat med svåra vågor. Båtarna vi seglade var Governors Cup 22:or som är en relativt lätt och liten kölbåt med spinnaker. Utöver en helt ny båt var också tävlingsformatet något väldigt nytt för mig och mitt lag.

Att vi ens fick möjligheten att vara med har vi Marius att tacka, eftersom han tipsade om oss i samband med att fler team söktes till tävlingen. Det var ingen tvekan om att vi skulle ta chansen. Vi satte snabbt ihop ett lag och åkte över med ambitionen att lära oss så mycket som möjligt om matchracing, och förhoppningsvis kunna vinna några matcher genom att segla snabbt och rätt.

Första dagen blev dock lite av en käftsmäll då vi insåg att farten inte var något vi kunde förlita oss på, då majoriteten av de resterande besättningarna två veckor tidigare hade seglat Governors Cup i precis samma båtar och därmed hade ett övertag i båtfart. Efter en lång natts sömn och lite mental återhämtning satte vi oss och gjorde en längre analys inför andra tävlingsdagen. Andra dagen seglade vi betydligt bättre och för varje race vi seglade drog vi stora lärdomar.

Trots att prestationen i sig inte blev som önskat har hela tävlingen varit otroligt givande och lärorik. Det kanske inte var helt optimalt att komma som ett nytt team utan träning i bagaget, men så mycket som vi har lärt oss under dessa dagar är helt fantastiskt. Det har också varit sjukt kul att ha fått uppleva ett arrangemang som detta med just matchracing-format som är både otroligt roligt att segla men också att följa. Förhoppningsvis kan utvecklingen av matchracing ta fart även här i Sverige, speciellt på juniornivå, då jag tror det kan gynna bredden inom svensk segling massvis.

Hälsningar Oscar Engström och resterande del av laget Filip Karlsson, Rasmus Alnebeck och Martina Carlsson

Top