En vinnare ger sig aldrig

Mastbrott, Whitbread 1990 The Card Söndagen den 4 februari 1990, helikoptrar smattrar i den klarblå sommarhimlen, solen är redan brännande varm i den lätta brisen. Havet glittrar och tusentals båtar följer starten i Aukland.  Det är den fjärde etappen i Whitbread med etappmål i Punta. Banderoller ballonger och ännu mer människor på stränderna. Steinlager och Peter Blake är favorit bland flera legender. Roger Nilsson är skeppare på The Card, en 80-fots ketch med mesanmast. Magnus "Mange" Olsson styr och vinkar som vanligt glatt till alla åskådarbåtar.


Plötsligt kommer det ett vindkast, en åskådarbåt ligger för nära. Katastrofen är total när mesanmasten fastnar i ett stag på åskådarbåten. Dramatiken är hissnande, åskådarbåten dras ner mot vattenytan flera gånger. sekunder senare, mesanmasten bryts  av på the Card och racet verkar vara över. Man tar sig loss, vänder om, frustation, vemod,vrede och tjattret om bord är i full gång. Besvikelsen tar sig många uttryck. Men så plötsligt händer något annat, man fattar ett nytt  beslut. Kapar stag och linor,dumpar mesanmasten, vänder om igen  för att åter fortsätta racet. En vinnare ger aldrig upp!

" En Vinnare ger aldrig upp", precis som Martin Strömberg ! Du har gjort det otroliga förut Martin med Mange och Ericsson 3, ni vann den längsta etappen i tävlingens historia, mellan Qingdao och Rio de Janeiro - en sträcka på hela 12 300 nautiska mil som ni seglade på 40 dagar, 5 timmar, Dessförinnan hade ni haft båten på land i Taiwan flera dagar för att byta en stor skada i skrovet. Därefter i hastigt tempo tog ni er upp upp till Qingdao en halv dag efter det att starten gått och ni gör det otroliga ,vinner etappen. Du har dessutom seglat med fransmän och vunnit Volvo Ocean Race, de säger det mesta om dig Martin. Din erfarenhet och kunskap inför starten Itajaí är större än en Zlatan i ladslaget  och vi håller tummarna för att allt skall fungera, med tider, mast och kineser och inte minst dig Martin. Göteborg har aldrig legat närmare och jag lovar dig Martin Strömberg, vi kommer att ta emot dig kungligt !

Skrivet av Ronnie Edsgren, med många race runt jorden som coach och fysisk tränare i allt från den svenska Americas cup satningen, tilll Whitbread och sedan Volvo Ocean Race. Ronnie var tillsamman med Mange Olsson nere i Alicante och startade upp Team SCA.

Top