En vecka kvar till ÅF Offshore Race

Med ett startfält på 250 båtar är det bäddat för folkfest under ÅF Offshore Race 2018. Norra Europas främsta havskappsegling laddar upp med ett späckat program i Race Village på Skeppsholmen från torsdagen den 28 juni fram till starten för seglingen runt Gotland söndagen den 1 juli.

Det finns mycket prestige i den klassiska havskappseglingen runt Gotland. Förra året firade ÅF Offshore Race 80 år. Men tävlingen fortsätter att utvecklas.

– Tävlingen lockar elitteam men också amatörer som vill uppleva äventyret med havskappsegling. För KSSS är det fantastiskt att ha ett en stor seglingsfest som skyltfönster för vår verksamhet i centrala Stockholm, säger Stefan Rahm, Klubbdirektör för KSSS som arrangerar regattan.

Inför årets tävling har det gjorts en satsning på att locka och hjälpa fler seglare och båtar att komma till startlinjen.

– Vi vet att det finns många som vill delta men som inte gjort det för att de ser en rad hinder på vägen fram till startlinjen, säger Stefan Rahm. Därför har vi skapat ett coaching-program där seglare som är nya i tävlingen fått hjälp med allt från navigationstips till rutinerna ombord när man seglar flera dagar i streck.

Bland de 250 båtarna som deltar är nästan 40 stycken internationella deltagare. I år är det fler båtar än någonsin som ställer upp med besättningar där minst hälften är kvinnor. Därför kommer det nu för första gången någonsin delas ut ett särskilt pris till den bästa kvinnliga besättningen i ÅF Offshore Race.

Inför starten av seglingen runt Gotland laddar ÅF Offshore Race upp med scenunderhållning och aktiviteter för stora och små i Race Village på Skeppsholmen från den 28 juni. Den 30 juni avgörs ÅF Inshore Race, en kort segling inne i city. Samma dag är det premiär för ungdomstävlingen Lilla ÅFOR som seglas i Optimist- och Hansajollar runt Skeppsholmen. Starten för seglingen runt Gotland går klockan 11.00 på söndagen 1 juli.

Läs mer om programmet för ÅF Offshore Race.

Top