En uppdatering från Yrvind: Ny rutt och nästa båt

Corona skapar mer problem. I samban med Coronautbrottet fick Sven Yrvind tänka om "Jag hade en tanke att starta min resa från Ålesund i Norge, då virusutbrottet gjorde att jag inte kunde frakta Exlex till Irland eftersom många länder stängt sina gränser." 

Sven är mitt i ett långt och rikt seglarliv. Med en rad byggda båtar och seglingsäventyr i ryggen har han gjort sig känd som Sveriges mesta långseglare i små båtar. Yrvinds mål är att konstruera små båtar med små resurser, som trots det är funktionella och säkert kan seglas på långa resor på stora hav. Trots alla konstruktioner har hans mål har aldrig varit att slå rekord eller bli berömd – Nej, Yrvind vill han visa oss andra att det finns alternativ till en den konventionella livsstil och den destruktiva väg samhället förespråkar. 

På sin blogg uppdaterar Yrvind oss om sina senaste äventyr

Nu är också den norska gränsen stängd

Jag fick ett samtal från Madeira där de informerade mig att alla marinor är stängda och det verkar som att det är många hamnar runt hela jorden som stänger. Det är för tidigt att ta några beslut, men det verkar som att jag kommer få svårt att runda Godahoppsudden före december, och det är viktigt att segla över Indiska Oceanen under sommaren. 

Så vad gör jag? 

Jag är inte säker. Det känns inte säkert att korsa Nordsjön single handed, inte ens med AIS, men kanske om jag blir desperat får jag göra det ändå. Jag har gjort det tidigare, 1973 och 1976 utan AIS, men det var jobbigt att hålla sig vaken. 

Jag håller på att bunkra, men om situationen inte blir bättre snart kommer jag att behöva addera fler stopp på väg mot Nya Zeeland, det kommer ta två år. En annan lösning är att tänka ut en radikalt annorlunda, lång, intressant, non-stopprutt som leder mig in i stormväder. Jag har all mat och jag hoppas jag kan starta i sommar, men den typen av äventyr känns inte rimlig om jag inte kan testa EXxlex i tuffa förhållanden först. Jag har lite idéer, men de måste få mogna. Denna typ av hållbar, enkel, båt kräver mer tester innan jag börjar med min nästa design - en 7.8x1.3 meters konstruktion. 

Corona är ett globalt problem. Förutom rent medicinska effekter kommer det att få ekonomiska konsekvenser för många fler än bara mig. 

Jag har hört att 20% av dem över 80, det vill säga min ålder, kommer att dö även om de får behandling på sjukhus. Jag springer en gång i veckan och tränar 20 minuter om dagen varje dag. Men från och med nu kommer jag att springa två gånger i veckan, och hoppas att det ska öka mina chanser att överleva, genom att sänka risken för att dö till 12%, för de säger att 70-80% av befolkningen kommer att smittas. 

Medans vi väntar på att situationen ska bli mer stabil kommer jag att jobba på nästa båtdesign, där två personer kan befinna sig till sjöss under långa perioder

To be continued…

Regards Yrvind

Top