En envis Colman ger inte upp

 Vi kunde tidigare rapportera om att Conrad Colman tappat ena förstaget, och riskerade att bryta masten när han i mycket hård vind insåg att förstagsfästet lossat.


Men Kiwi/amerikanen ger inte upp. Han har drömt om att gå i mål i Vendée Globe i tio år och då kastar man inte in handduken i första taget. Just nu tar han och hans blåslagna kropp igen sig efter ett par riktigt tuffa dagar.

Coleman var ute och styrde när båten slog hårt efter en stor våg. Skeppare såg snabbt att förstaget blivit slappt, och i och med det rullades även förseglet ut och flög fritt, och drog med sig det lilla som fortfarande höll staget på plats. Snart stod seglet likt en jätteflagga som drog med sig båten i en situation där man inte var långt från att kapsejsa. 

Det enda möjliga för Coleman att göra i denna situation var att sätta sig själv i säkerhet och vänta ut stormen. När vindarna gått ner till 30 knop kunde han äntligen ta sig ut för att åtgärna problemet. I sex timmar arbetade han febrilt med att lossa seglet som fortfarande satt fast på staget. 

Det är dock en nedstämd Conrad Colman som forsätter racet. Masten är nu säkrad, men han har tappat 800 Nm av den ledning han tidigare höll till båtarna bakom. Han är besviken över att det var tekniska problem som fick honom att förlora så mycket, men han verkar ändå glad över att det inte är hans sätt att segla på som felade. 

- Jag är så glad att hon fortfarande flyter, att jag har en mast och fortfarande kan fortsätta segla, säger Coleman

Top