En dag så gott som perfekt

Vissa båtar kommer för att stanna. Monotype-XV är en sådan båt - eller isjakt för att vara mer exakt. Och dagar som i klippet nedan levererar den ren och skär lycka.

Under veckan som gick (5-10 februari) arrangerades det 36:e europamästerskapet i Monotype XV på Storsjön i vackra Årsunda. Mästerskapet, som samlade totalt 26 deltagare (5 svenskar), inkluderade två tävlingar; CODE-ZERO Cup och Europamästerskap. Efter 9 race (varav 2 kunde strykas) stod det klart att Bouw van Wijk och Wiebe de Witte från Nederländerna fick kliva högst upp på pallen med endast 7 poäng. Bästa svenska besättning blev Bernhard Rost och Thomas Tennström med 44 poäng som räckte till en sjätteplats.

Mer om klass och mästerskap hittar du via www.monotype-xv.org. Nu kastar vi oss vidare till dagens inspirationsboost.

Monotype XV designades 1932 av den legendariske Erik von Holst från Estland. Jakten blev mycket populär på kort tid och det byggdes över 200 jakter under bara några år. Det är en strikt entypsklass som ser i princip likadan ut som på 30-talet. De strukturella elementen förenas dock numera av moderna metoder och epoxi. Och bronsskenorna har ersatts av skenor i rostfritt stål. Seglet är av dacron eller motsvarande material.

Idag är Monotype-XV den största entypsklassen i Europa och den enda tvåmannajakten som seglar internationella mästerskap.

Specifikationer:

Segelyta: 15 kvm
Längd: 7,5 m
Bredd: 4,2 m
Masthöjd: 7,2 m
Minsta vikt: 205 kg
Besättning: 1-2 personer

Top