En annorlunda säsong

I början av augusti kom sommarvädret tillbaka till Stockholms skärgård. Den sol och värme som gjort juni till en härlig månad i Skota Hems, under omständigheterna något vingklippta, verksamhet var tillbaka precis samtidigt som verksamheten kom igång igen efter några veckors uppehåll. Alldeles lagom med vind dessutom gjorde att det mesta flöt på och deltagarna fick njuta av propagandaförhållanden på Baggensfjärden.


Många lyckliga seglare har vi haft på besök även om säsongen inte alls blev som vi tänkt oss. Det blir förvisso ganska sällan som man tänkt sig när man arbetar med människor i kombination med en väderpåverkad aktivitet men denna säsong har den erfarenheten tagits till en ny nivå. Att ett virus med sådan kraft skulle ta makten över tillvaron tror jag väldigt få av oss var förberedda på. Många gånger förr har Skota Hem justerat sina planer för verksamheten med kort varsel så det är inget nytt. I år var skälen till omställningen av en helt ny art vilket krävde nya strategier. Vår verksamhet förutsätter även normalt sett stor flexibilitet men nu blev det upp till bevis, bara att sätta igång att klura på hur aktiviteter skulle kunna planeras utifrån den aktuella situationen.
Skota Hem och våra samarbetspartners hade långt framskridna planer för en mer omfattande säsong än någonsin. Vi skulle ha fler kurser, regelbunden segling på fler platser, ny båttyp, nationella såväl som internationella samverkansprojekt. Istället befann vi oss plötsligt i en ny verklighet. På kort tid har mycket förändrats; hur vi umgås, hälsar på varandra, arbetar, reser och gör våra inköp. Många rutinmässiga handlingar som normalt ger tillvaron struktur ändrades snabbt. Snart började människor uppleva effekterna av den sociala distanseringen och konsekvensen för flera av våra seglare upplevdes som isolering. Mitt i detta kändes det allt viktigare att hitta former för att komma ut i naturen för att uppleva känslan av normalitet en stund. Oavsett virusets obarmhärtiga framfart kan vi faktiskt få känna säsongsskiftningarna och se hur en ljum bris får vattenytan att krusa sig en aning på fjärden.

Jonas Nyquist. Foto Skota Hem

Vi följde utvecklingen noga och funderade fram och tillbaka på om det skulle vara rimligt att bedriva verksamhet under de nya omständigheterna. Vi visste ju inte ens om någon skulle vilja komma. Men i maj, när verksamheten redan brukar vara igång så bestämde vi oss, vi kör! Vi insåg att vårt seglingsutbud skulle behövas mer än någonsin denna sommar. Personer i vår målgrupp behöver tillgängliga aktiviteter, utomhus. Både för att aktivera sig fysiskt men inte minst för att, om än på armlängds avstånd, få träffa likasinnade. I det läge som nu råder sätts tillvaron för många än mer på sin spets. Aktiviteter ställs in och isolering uppstår.

Ballongsegling. Foto Skota Hem
 
Vi gick igenom varje del av vår verksamhet, tittade på vad vi på ett bra sätt, inom de riktlinjer som stipulerats av Folkhälsomyndigheten, Svenska Seglarförbundet och World Sailing, kunde göra för att aktivera de seglare som trots allt vill och behöver segla. Att seglingen som sådan är en bra aktivitet i detta nya läge var vi helt eniga om men det skulle såklart krävas en del justeringar. För att kunna bedriva all verksamhet utomhus byggde vi tält över verandan för sol- och regnskydd vid samlingar. Vi fick hjälp av ett lokalt företag att upprätta en hygienstation utomhus. Vi upprättade rutiner för desinficering. Vi upprättade dokument med riktlinjer för både ledare och deltagare.
Av de grupper som brukar besöka Skota Hem under försäsongen uteblev de allra flesta. Skolors och rehabcenters interna regler samt samhällets rekommendationer att inte använda kommunala färdmedel gjorde det svårt för grupperna att komma. Några lärare hade möjlighet att lösa det genom att ta eleverna i sina egna bilar för att ge dem en positiv avslutning på skolåret.
Våra kvälls- och helgaktiviteter för unga var välbesökta och när vår kursperiod drog igång hade vi anmälningar till alla planerade kurser. Vi fick till och med utöka antalet tillfällen för att inte göra vuxengrupperna för stora.

Foto Skota Hem

Runt om i landets klubbar har många planerade paraseglingsaktiviteter kunnat genomföras, framför allt för de unga. I såväl Varberg som Göteborg och Stenungssund har ungdomarnas sommar förgyllts med härliga seglingsdagar. Fantastiska insatser har gjorts av klubbarnas ledare för att genomföra dessa på bästa vis.

Handfat ute. Foto Skota Hem

Vi är inne i andra halvan en mycket annorlunda säsong med många nya rutiner och tyvärr har en hel del personer i riskgrupper tvingats att ta beslutet att inte segla denna säsong. Men konstateras kan att utomhusaktiviteter så som segling har passat många bra sommaren 2020 och vi är glada att ha kunnat bidra till att göra det möjligt för fler att, oavsett funktionsnedsättning, få uppleva känslan av Full Frihet hos Skota Hem även denna sommar!

Text Emma Hallén, Skota Hem

Top