Emil Forsgren fördäckare i svenska SSL-teamet

Förra veckan var det svenska Star Sailors League-teamet i Schweiz och tränade inför säsongsstarten 2022. Vi har pratat med Emil Forsgren, som är den yngsta medlemmen i besättningen, om hur veckan har varit och om den nådde upp till förväntningarna.

Fördäckaren Emil Forsgren kommer från Stockholm och seglar till vardags med Team Pro4u. Förra veckan var han i Schweiz och seglade SSL47:a med den svenska SSL besättningen.

Som barn valde du aldrig riktigt jollessegling som många andra. Skulle du kunna berätta mer om din seglingsbakgrund och vad som har fått dig att vilja bli fördäckare?
– Min bakgrund skiljer sig säkert en del från andra seglare. När jag var liten seglade jag lite Optimist på KSSS i Ranängen men tyckte att det var rätt trist med en liten enmansjolle så jag slutade relativt tidigt. Därefter har jag enbart seglat kölbåt då min familj har en First 36,7:a. Det var ofta jag, pappa och min lillasyster som var ute och jag gjorde arbetet på fördäck medan pappa assisterade från sittbrunnen. På så sätt har jag fått mycket kölbåtserfarenhet, allt från trim, manövrar, väder och routing trots att jag bara är 22 år gammal, berättar Emil och fortsätter:

– Det pågår också en seriös kappseglingssatsning med den båten sedan 2012 så jag har varit med på träningar och kappseglingar sedan många år. Rollen på fördäck blev självklar för mig och jag tycker också att det är otroligt kul eftersom man verkligen kan påverka manövrar och hur båten seglar, och därmed även resultatet. Det handlar mycket om att förutspå vad som ska ske och tänka ett, två, tre steg fram och vara noggrann för att undvika misstag.

Hur har ditt seglingsår sett ut?
– Vi började segla med Team Pro4u vid påsk och säsongens stora mål var VM i ORC. I mitten på juni transportseglade vi båten till Helsingfors för att delta på finska mästerskapen, sen seglade vi såklart Gotland Runt och till sist VM i Tallinn. Men mitt seglingsår var inte slut där utan jag åkte vidare till Kiel för att vara en del av den svenska besättningen i Nord Stream Race och nu är jag precis hemkommen från en träningsvecka i Schweiz med SSL teamet.

Du har nu tagit klivet in i professionell segling för en vecka, vad hade du för förväntningar innan avfärd?
– Jag visste inte riktigt vad jag kunde förvänta mig förutom att det var en ny typ av båt som jag inte seglat förut samt att jag skulle få äran att segla med många av Sveriges duktigaste seglare med EM-, VM. och OS-medaljer på meritlistan.

Hur blev det till slut, levde det upp till dina icke befintliga förväntningar?
– Det blev en grym vecka, definitivt bättre än jag kunde tänka mig. Det var mycket nytt och nya system ombord som jag har fått lära mig. Det är många tampar och utväxlingar som är neddraget i båten som vi har fått sätta oss in i, samt droppsystemet på gennakern.

Vad har varit roligast och mest lärorikt?
– Det roligaste och mest lärorika har varit att segla med nya duktiga människor. Det är väldigt givande att lära känna nya människor och få ta del av deras kunskap och erfarenheter samt att få möjligheten att segla och lära sig en ny båt. Jag tycker att det har varit otroligt frustrerande stundtals men också lärorikt att börja få en känsla för det här med dropsystemet. Vilka längder på retrieversystemet man ska ha på olika delar av retriverlinan för att dropparna ska fungera så smidigt som möjligt.

Vilka erfarenheter tar du med dig till framtiden?
– Efter den här resan tar jag med mig otroligt mycket lärdomar. Jag har fått upp ögonen för hur en fördäckare kan jobba på större båtar med förberedelser inför och under seglingen, och ett nytt sätt att kommunicera på i startsekvensen. Det har varit mycket lärorikt att segla med dessa duktiga människor och med alla de seglingserfarenheter de har samlat på sig från tidigare båtar.

Vill du göra det igen och hur ser du på framtiden?
– Ja! Jag har lärt mig mycket nya tips och trix och skulle absolut vilja göra detta igen. Det här äventyret kom lite oväntat men jag är oerhört tacksam över veckan och börjar lite smått ana och drömma om vad som kan komma att ske i framtiden gällande segling. Redan om mindre än två veckor beger jag mig tillbaka till Schweiz för ytterligare ett RC44-äventyr. Vi är i stort sett samma gäng som sticker ned för att segla, men då ska vi delta på testevent nr 3 inför SSL (Star Sailors League) Gold Cup som äger rum 2022.

Top