EM i Laser standard och radial samt EM och VM för herr radialerna i Irland

I månadsskiftet inleddes EM i Laser standard och radial samt EM och VM för herr radialerna i Irland (Dun Laoghaire). Dun Laoghaire ligger i en liten bit utanför Dublin och det var här som Sverige, genom Julia Carlsson, hade fantastiska framgångar förra sommaren med ett VM-guld på ISAF youth worlds. Erfarenheterna från förra året var mycket tidvatten, skiftigt och kallt. Än så länge så har det varit tidvatten och skiftigt men väldigt trevligt väder.

Våra svenska seglar i Swe Sailing Team är här genom Josefin Olsson, Jesper Stålhiem och Emil Cedergård. Även ett stort gäng med nästa generations stjärnor är på plats. I Laser standard; Holger Tidemand, Anders Carlson, Pontus Dolfie, Oskar Niklasson och Claes Törnsten. I radial dam; Julia Carlsson, Lovisa Karlsson och Caroline Bristulf Norén. I radial herr; Lukas Bergman och Marcus Magnusson. 

Tävlingen inleddes med ett kval fram till den 3 september. Efter det delades seglarna in i guld-, silver- och bronsfinal. Tävling håller på till den 6 september. Det har varit riktigt tight med poängen. Tyvärr åkte Jesper på en disk i en väldigt konstigt situation med OS-silvermedaljören Pavlos Kontides. Emil, som samlat på sif 2 gulflaggor och hade kniven mot strupen sista kvaldagen, seglade fantastiskt bra men under sista länsen tappade han från 4 till 14 p g a ett vindhål och tappade 10 poäng. Jesper och Emil rundande 1:a och 2:a i sista racet - med Robert Scheidt som 3:a! Jossan hittade tillbaka i sin vanliga form efter en tyngre inledningen; 9 och 2:a. Marcus och Lukas i radial herr hade bägge en bra serie inför finalen.

Kvalet är klart och idag börjar finalerna. Jesper och Emil är vidare till guldfinal i standard, Josefin i radial dam och Marcus och Lukas i radial herr.

För att hålla dig uppdaterad över resultat et c så gå in på tävlingens hemsida www.lasereuropeans2013.com.

Thomas Rahm summerar tävlingens dag 2 på GKSS hemsida.

Top