Elena: "Build me a schooner that can win"

”Bygg mig en skonare som kan vinna” sa Morton Plant 1910 till Nathanael Herreshoff som var känd för att bygga båtar till den amerikanska seglingseliten.  

Nathanael Herreshoff hade bara ett år tidigare designat skonaren Westwind som redan var en vinnare på tävlingsbanan. Han var däremot säker på att små justeringar skulle göra designen ännu bättre och han tog sig därför an att designa Elena. 

Det är inte många som ser skillnaden mellan Elena och Westwind innan dem tar sig en titt under vattenytan, för det är där hemligheterna gömmer sig och båtarna skiljer sig åt. Elena designades med ett något fylligare och djupare köl vilket sänkte och centrerade ballasten vilket skulle ge henne bättre vinklar på kryssen jämfört med Westwind. 

Elena sjösattes säsongen efter Westwind och seglade direkt in på tävlingsbanan. Hon vann sina första race mot det stora amerikanska skonar fleetet och där inklusive Westwind. Men den stora vinsten kom inte fören sjutton år senare när hon vann Trans-Atlantic Race 1928.  

Läs mer om Elena på www.schoonerelena.com.

Top