Dongfeng i hamn i Argentina

Dongfeng Race Team anlände under tisdagen till Ushuaia, Argentina och har nu formellt gjort ett avbrott i den femte etappen av Volvo Ocean Race. Laget ska nu bestämma om de kan försöka att laga sin skadade rigg och fortsätta etappen till Itajaí, Brasilien.


Under natten till måndagen bröts masten på Dongfeng Race Teamav när de befann sig 240 sjömil från Kap Horn.

– Det känns fortfarande väldigt tungt, säger Martin Strömberg efter att han idag nått hamnen i Ushuaia.

– Man går från hundra procent kappsegling till att istället bara fokusera på lagets och båtens säkerhet. Jag hörde smällen men tyckte först inte att det var så farligt och att det var ett segel som hade fallit ner, vilket hänt oss tidigare. Men när jag tittade upp kom chocken och jag insåg att en bit av masten dinglade i toppen.

Efter olyckan lyckades Dongfeng Race Team segla med de segel som hängde kvar i riggen till mynningen av Beaglekanalen där de meddelade tävlingsledningen att de gör ett avbrott i etappen. Därifrån fortsatte de för motor och anlände idag till Ushuaia, Argentina klockan 11.15 GMT. På vägen har de också kapat av delar av den trasiga riggen för att undvika större skador.

– Att kunna byta fokus från racing till att göra en farlig situation så säker som möjligt är ett tecken på bra teamwork. Det gjorde vi bra och vi behöll koncentrationen eftersom det skulle kunna bli väldigt farligt om den trasiga delen av masten skulle falla ner, säger Martin Strömberg.Lagets franska skeppare Charles Caudrelier är bedrövad över att missa chansen att slåss med de övriga båtarna i Volvo Ocean Race runt Kap Horn.

– Efter fyra otroliga etapper för vårt lag har vi tagit emot vår första ordentliga smäll. Ett riktigt hårt slag, säger Caudrelier som nu måste fatta ett stort beslut tillsammans med sitt lag.

De kan välja att avbryta etappen helt och transportera båten till etappmålet Itajaí för att göra sig redo för nästa delsträcka. De kan också försöka laga den skadade riggen, ta sig till den plats där de avbröt etappen och sedan återuppta seglatsen mot etappmålet. Om de avbryter etappen helt tilldelas de åtta poäng men om de fortsätter och går i mål som sista båt får de sex poäng.

Dongfeng toppade tabellen i Volvo Ocean Race 2014-15 inför den femte etappen och att återuppta delsträckan kan innebära en viktig poängfördel. Men det skulle också kunna bli en kamp mot klockan att ens hinna till Brasilien och starten för den sjätte etappen den 19 april.

Svenskbåten Team SCA har haft problem med ett trasigt försegel och hamnat på efterkälken men närmar sig nu Kap Horn. De beräknas passera udden under natten till onsdag.

De övriga fyra båtarna fortsätter slåss om positionerna i en tät batalj på väg norrut längs Argentinas kust. Abu Dhabi Ocean Racing tog under dagen över ledningen från Team Alvimedica och de första båtarna väntas nå Itajaí 5-6 april.

Top