DENNIS CONNER SEGLAR KLASSISK SEXA I VM, FREDRICH DAHLMAN GÖR COME-BACK

Bilden ovan: Fredrich Dahlman seglar Courage, en modern 6mR ägd av schweizaren Reinhard Suhner. Foto Privat Vill du se fler bilder? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna på höger och vänster sida!


Det har länge varit ganska tyst kring de svenska sexorna. Klassen har ansetts vara näst intill död. Sedan Hugo Stenbäck tog VM guld 2009 i Newport med då svenskflaggade Sophie II och Fredrich Dahlmans vann i den klassiska klassen i Cowes med Fågel Blå två år tidigare, har det varit tunt med svenskar på prispallarna. Men nu ser det lite spännande ut igen. Fredrich gör en comeback i VM i Vancouver i september. Dessutom är Sophie II anmäld och KSSS representeras av Claes Henningsson på Notorius.

Den här gången seglar Fredrich i den moderna klassen under schweiziskt flagg tillsammans med gode vännen Reinhard Suhner. Båten heter SUI-118 Courage och är designad av Pelle Pettersson 1988. De båda kommer att turas om som rorsmän. Reinhard Suhner är ägare också till Nivola SUI - 74 och klassiska Meccara SUI – 45.

- Vi tävlar för Segel Verein Bottighofen (SVB) vid Bodensjön och skickar båten till Vancouver redan i juli och fortsätter att träna med Nivola under tiden, berättar Fredrich Dahlman.

Reinhard Suhner har många meriter och blev Europamästare i den klassiska klassen i Brunnen 2010. De bådas gemensamma meriter är segern i Edmond de Rothschild Classique 2015, Bodenseeregattan 2015, 2016 och Classique de Siez 2015.

Den mest lysande bland Fredrichs meriter i klassiska klassen är segern i VM i Cowes med Fågel Blå, SWE 6, ritad och byggd av Tore Holm för Sven Salen 1937. Fågel Blå blev världsmästare 2007 i den klassiska klassen i Cowes i konkurrens med 31 andra klassiska sexor däribland samtliga britter på sina hemmavatten.

Fågeln vann det berömda vandringspriset Djinnpokalen, uppsatt till minne av Henry S Morgan 1938, känd amerikansk finansman och inbiten kappseglare i 6mR klassen. Dessutom vann Fågel Blå också den av Royal Yacht Squadron uppsatta VM pokalen. Eftersom Fågel Blå var bästa utländska båt fick besättningen dessutom ta emot Yacht Club de France pris Coupe du Monde de 6mR.

VM i Vancouver ser ut att bli ett riktigt getingbo. Dennis Conner kommer troligtvis och seglar i den klassiska klassen med Maybe VII också det en gammal S&S båt byggd av Tore Holm för Sven Salen.

Det blir över 40 sexor på startlinjen med båtar från Kina, Thailand, Spanien, Schweiz, Finland, UK ,Tyskland, USA och Kanada. Sverige och KSSS representeras av Claes Henningsson. Sophie II, representerar numera Regatta Verein Brunnen och deltog i EM i Brunnen 2016.

- Det är hela världens seglarelit som är med, så det är omöjligt att säga vilka som är favoriter, säger Fredrich Dahlman. Personligen tror jag den blir någon från USA eller Kanada som känner känner strömmar och tidvatten bäst.

- Bukten där det tävlas fungerar dessutom som upplagsplats för en massa fartyg till ankars som väntar på order. De ligger till ankars, men rör sig i tidvattnet och strömmarna och skapar intressanta rörliga hinder, berättar Fredrich.

- Vi har förberett oss för detta VM genom att segla QCNC i Vancouver 2016, så vi förstår utmaningarna bättre än de som kommer att vara där första gången

VID ANTECKNINGSBLOCKET OLLE APPELBERG

Top