Den episka dagsseglaren 'Sizzler'

Alla världens seglingsfantaster bor inte vid havet. På 50 km långa och 5 km breda Lake Coeur d’Alene i Idaho ligger den extraordinära, 60 fot långa, dagsseglaren 'Sizzler'. 


Det var just där som Duane Hagadone vill lägga sin 'Sizzler'. Han är uppväxt där och använder båten som en dagsseglare och slår från sida till sida i den smala sjön.

Notera fönstret vid mastfoten som finns till för att släppa in ljus.

Hagadone är 85 år byggde upp sin förmögenhet inom förlagsbranschen. "Alla mina fyra farföräldrar växte upp på den här sjön," förklarar han. "Vi hade inga pengar och bodde i en liten stuga, men vi spenderade varenda minut av sommaren på havet. Efter att ha seglat små båtar i åratal drömde jag om att bygga en båt som Sizzler."

"Jag älskar segling men jag gillar inte hur mycket tid det tar att göra i ordning båten, så jag funderade på en design som jag kunde segla själv på sjön. Helt automatisk med mycket 'sizzle' (fräs)."

Alla tampar löper under däck och kontrolleras av hydraulik.

Richard Hein, ägare av Oceanco satte Hagadone i kontakt med designern Tony Castro. De diskuterade en simpel och stabil sjöbåt. De två första grejerna man lägger märke till är det snygga "flush-decket" och likheterna med Wally.

Sittbrunnen är perfekt för dagssegling; massa plats för gäster och inga tampar som är i vägen. Borden fälls ihop ner i golvet.

Interiören blandar trä och kolfiber. Naturligt ljus kommer in uppifrån.

Under däck är det 1,75m högt och det finns ingen säng. Inte heller något ankare.

Båten tog hela 13 månader och 30000 mantimmar att bygga. Den byggdes precis vid Lake Coeur d’Alene och sjösattes i juni 2012.

// Måns Holmberg

Top