Deltagarrekord på SM och JSM i 2-krona

Årets upplaga för SM och JSM i 2-krona slog deltagarrekord med hela 40 besättningar och 13 klubbar på plats. Här följer en kort sammanfattning av både klass och mästerskapet (missa inte klippet från första seglingsdagen längst ner). Texten kommer ursprungligen från Björn Sandberg som tog hem guldet tillsammans med Maja Wikman.


2-kronaklassen är en klass i stadig tillväxt senaste åren och årets SM/JSM stoltserar med ett nytt deltagarrekord på hela 40 besättningar från 13 klubbar. Det gör 2-kronan till Sveriges tredje största klass på SM/JSM sett till antalet deltagande båtar. Mest långväga klubb var Åre Slalomklubb med hela fem besättningar från Åresjön. Planen är att SM 2023 kommer gå i Åre med bland annat en Midnattstävling.

2-kronaklassen har en stark topp på SM där alla topp-8 besättningarna har SM-medaljer i andra båtklasser. Utöver en stark topp finns det också en fantastiskt stor bredd med stor variation på seglingserfarenhet. Det gör att alla är välkomna att segla 2-krona SM/JSM och garanteras ha andra båtar att segla emot på samma nivå, oavsett den egna seglingsnivå.

I stort sett alla på SM/JSM seglar med klubbägda båtar, vilket bevisar att det går utmärkt att låna en klubbåt och vara konkurrenskraftig. På årets SM var fördelningen 25 ungdomsbesättningar och 15 besättningar med minst en vuxen. De allra flesta ”vuxenbesättningarna” har en ungdom med i besättningen. 2-kronan är en utmärkt, och unik båt, där det går att segla ungdom/ungdom, vuxen/ungdom och vuxen/vuxen och vara lika konkurrenskraftiga på ett SM. Klassen är väldigt välkomnande och SM/JSM kännetecknas av stor glädje. Alla är måna om att hjälpa varandra och se till att alla seglare utvecklas!

Årets SM/JSM arrangerades av Stockholms Segelsällskap på Rastaholm/Ekerö. Det seglades hela 9 race på två dagar. Det var varierande vindar under helgen med mer vind på lördagen på upp till 6 m/s och lättare vindar på söndagen.

Resultat JSM:

Guld – Johannes Richter Jonsen & Sandor van der Sluiis Wollin, Edsviken Segelsällskap
Silver – Rasmus Claudelin & Marcus Höök, Stockholms Segelklubb
Brons – Folke Röös & Nils Rimmö, Ekolns Segelklubb 

Reusultat SM:

Guld – Björn Sandberg & Maja Wikman, Hjuviks Båtklubb resp Jollekappseglarna Västerås
Silver – Oskar Röös & Sixten Röös, Uppsala Kanotförening
Brons – Reine Svensson & Cornelia Plan, Ekolns Segelklubb

JSM-medaljörerna; Guld: Johannes Richter Jonsen och Sandor van der Sluiis Wollin, Edsviken Segelsällskap, Silver: Rasmus Claudelin och Marcus Höök, Stockholms Segelklubb, Brons: Folke Röös och Nils Rimmö, Ekolns Segelklubb. Foto: Mats Rimmö

SM-medaljörerna; Guld: Björn Sandberg och Maja Wikman, Hjuviks Båtklubb respektive Jollekappseglarna Västerås, Silver: Oskar och Sixten Röös, Uppsala Kanotförening, Brons: Reine Svensson och Cornelia Plan, Ekolns Segelklubb. Foto: Sten Elis Hollman 

Det finns även en prestigefullt ”Klubb-SM”-pris att vinna och i år var Ekolns Segelklubb bästa klubb.

Vinnande lag i ”Lag-SM i 2-krona", Ekolns Segelklubb. Foto Mats Rimmö

Fullständiga resultat hittar du på www.sailarena.com.

2-krona SM/JSM år 2022 kommer arrangeras i Stockholm/Mälardalen, så låna en klubbåt och häng med och segla med oss nästa år!

Top