DE SKA KAPPSEGLA SOLO JORDEN RUNT NON STOP I SMÅ HAVSKRYSSARE FRÅN FÖRR - UTAN ELEKTRONIK

Den 1 juli går starten för Golden Globe Race. Det kan bli den mest spännande havskappseglingen i vår tid, mycket beroende på att deltagarna inte får använda dagens hjälpmedel utan måste segla helt ”retro”. Retrosegling innebär att man seglar med hjälp av sextant, papperssjökort och en vanlig kompass. Ingen elektronik eller autopilot är tillåten.


Kappseglingen sker i standardbåtar av ungefärligen samma storlek som Suihaili, den båt Sir Robin Knox-Johnstone använde för 50 år sedan, 1968. För att kvalificera sig för att bli inbjudna måste deltagarna uppfylla tuffa regler. De måste vara över 18 år och ha seglat minst 8000 nautiska mil över oceanerna, och ha avverkat ytterligare 2000 distans segling solo i en båt före den 1 mars 2018.

Det gäller alltså att segla ensam, non-stop runt jorden via Godahoppsudden och Kap Horn. Deltagare är begränsade till att använda samma typ av båtar och utrustning som fanns tillgängliga för Sir Robin i det första racet. Det innebär segling utan modern teknik, elektroniska instrument eller andra satellitbaserade navigationshjälpmedel.

Läs resten av texten (och mycket annat) i årets första nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

Text Olle Appelberg

Top