DE FLESTA KLASSISKA STORHETERNA I VATTNET MEN DUELLENS MARGA OCH LA MORENA KVAR UNDER PRESENNINGEN

Vill du se fler bilder av båtarna? Klicka på bilden ovan och bläddra med pilarna till höger och vänster.


Några av vårens spektakulära sjösättningar: SK95 Ala Ala som slöjdades av August Plym 1919, Knud Reimers SK75 Bacchant från 1936, SK95 Alca konstruerad av Axel Nygren 1896 och så en gammal bild från sjösättning av SK95 La Morena på Lilla Essingen.

Numera finns La Morena i Motala och sjösätts där på onsdag. Båtens konstruktör var Gustaf Estlander och året 1922.

I sommar blir det en spektakulär duell mellan La Morena och Marga i SEARCH CLASSIC CHALLENGE på Kanholmsfjärden och runt Möja. Senast de två båtarna kappseglades mot varandra var 1937 och då vann de var sitt race. Marga som konstruerades av Tore Holm 1921 sjösätts den 11 juni efter många år på land och har ännu inte lämnat sitt tält.

Passa också på att beundra SK95 Ala Ala som i vinter fått helt ny sittbrunn byggd av yachtsnickeriets Thomas Larsson.

Underbart vackra Bacchant är den största 75kvm skärgårdskryssare som byggts och var länge ”den sista” men den titeln behåller hon inte så länge till. En ny SK75 byggs just nu efter en gammal ritning av Gustaf Estlander på ett varv vid Bodensjön i Tyskland. Bacchant har under vintern ytterligare renoveras på Nya Djurgårdsvarvet.

Alca väntar nu på ny gaffelrigg i trä byggd av yachtsnickeriets Thomas Larsson. Den ersätter en ganska anskrämliga lättmetallrigg som hon dragits med.

TEXT OLLE APPELBERG

Top