Danskarna vinner slaget om Norden!

I helgen seglades Nordiska Mästerkapen i OK-jolle på vattnen utanför Råå, Helsingborg. Svenska OK jolleförbundet delar med sig av helgen i en pressrelease. Det var tätt i toppen där Bo Petersen, DEN vann på 19 poäng tätt följt av Bo Reker Andersson, DEN på andra plats och på tredje plats och samma poäng, 20 poäng, kom Thomas Hansson-Mild, SWE, endast en poäng mellan ettan och trean!


Mästerskapen invigdes på fredagen med ett tune-up race och invigning men seglingen fick ställas in tack vare hårda vindar på fredagseftermiddagen. Seglarna verkade förnöjda ändå och de flesta verkade ladda för lördagens start på mästerskapen där över 60st båtar var föranmälda!

Lördagens vindar låg runt 4-7m/s från nordväst och en sydgående ström och Bo Petersen visade tidigt att han ville ha något med täten att göra då han tog en tidig ledning i första racet bara för att göra ett avgörande misstag då han inte seglade banan korrekt och tappade flera båtar däribland till Thomas Hansson-Mild som både knep en andraplats i det racet men som också fick avsluta dagen som totalledare inför den andra dagen med serien 2,2,4.

Söndagen bjöd på helt nya förhållanden och den härliga mellanvinden med surfförhållanden var nu utbytt mot svaga sydvindar och kraftig nordgående ström. Danskarna dominerade genom att tillsammans vinna alla race som mästerskapen skulle avgöras på. Thomas ledning från gårdagen krympte kraftigt när han seglade in som 12, 9 i de två första seglingarna efter att ha spelat strömmen och danskarna valde att gå utåt för att möta ny starkare vind vilket var för dagens lyckosammare.

Inför sista seglingen var det hela fyra seglare som alla hade chans på att vinna mästerskapet. Bo Pedersen valde att starta vid startfartyget som visat sig starkt i det två tidigare starterna och det betalade sig åter och ryckte tidigt till sig en rejäl ledning som han behöll hela racet och vann således slaget om Norden!

Råå segelsällskap gjorde ett fantastiskt arbete med fina seglingar och goda landarrangemang. Regattan seglades som ett samarrangemang med 505 som hade sitt Svenska Mästerskap samtidigt där Ebbe Rosén och Olle Wenrup vann.

Nästa helg får seglarna chans att testa sina krafter igen då den klassiska internationella regattan Kieler Woche seglas i Tyskland.

För resultat: http://www.niklasnorden.com/rjk/okNoM2016.htm

Mer om OK jollen: www.okdia.org

Top