Dansk seger på etapp tre av Nord Stream Race

Det blev den danska båten från Frederikshavn Sejlklub som vann den tredje etappen av Nord Stream Race från Stockholm till Helsingfors. Den svenska båten från KSSS blev femma och sist.

Här följer ett pressmeddelande från Svenska Seglraförbundet: Det blev en spektakulär start av den tredje etappen då de fem Swanbåtarna lämnade Stockholms centrala delar på söndagsförmiddagen, samtidigt som starten gick av årets ÅF Offshore Race (tidigare Gotland Runt). Efter de fem båtarna i Nord Stream Race följde 248 båtar som hade siktet inställt på att runda Gotland medan de fem i täten satte kurs mot Helsingfors och det tredje etappmålet av fyra.

Starten inne i Stockholm bjöd på en frisk nordlig vind och det blev full fart ut genom den vackra skärgården.

- Vi är glada att få vara med i Nord Stream Race och att vi fick möjligheten att starta inne i Stockholm samtidigt som ÅF Offshore Race. Dessvärre så lyckades vi inte riktigt få till de resultat som vi ville under racet. De mer erfarna besättningarna, på de andra båtarna, lyckades hålla bättre fart och gjorde några avgörande vägval. Men vi har lärt oss mycket och ser fram mot fortsättningen, säger Christian Harding på den svenska båten.

KSSS-båten hängde inte riktigt med de andra som kör med samma besättning i hela racet – medan KSSS taktik är att låta många av medlemmarna få chansen att prova på riktig havskappsegling och därför byter besättning inför varje ny etapp.

Den här gången blev racet en kamp mellan Danmark, Ryssland och Finland som turades om att vara i ledningen ända in till målet i den finska huvudstaden. Och det blev danskarna som hade bäst båtfart i slutet och slog hemmabåten från Finland med sex minuter.

- Förra året var vi sist till Helsingfors och sedan bröt vi masten i inshore racet här. Det är en mycket bättre känsla att vinna, säger Kris Houmann, skeppare på den danska båten.

Nu återstår bara den fjärde och sista etappen av Nord Stream Race 2018, med start på onsdag 4 juli – från Helsingfors till S:t Petersburg.

Nord Stream Race efter tre av totalt fyra etapper:

Lord of the Sail - Asia, Ryssland 6 poäng

Frederikshavn Sejlklub, Danmark 8 poäng

Norddeutscher Regatta Verein, Tyskland 9 poäng

Kungliga Svenska Segelsällskapet, Sverige 10 poäng

Åländska Segelsällskapet, Finland 13 poäng

Mer information hittar du på nord-stream-race.com.

Top