Dahlberg/Bergström missade pallen, Allansson tog hem totalen

Anton Dahlberg och Fredrik Bergström tog silver i världscupen på Mallorca. - En av svensk seglings största framgångar sedan medaljerna vid OS i London 2012, menar förbundskapten Magnus Grävare. I Hyère missade de pallen men visade en stabil serie. 


Pressrelease SSF:

Inför dagens finaler hade 470-besättningen Anton Dahlberg/Fredrik Bergström goda chanser att återupprepa succén från förra världscuptävlingen och ta ytterligare en silvermedalj. Nu slutade teamet på en femte placering men har också visat att de tillhör den absoluta världstoppen.

Två team tog sig till finalseglingen i Hyère. Anton Dahlberg/Fredrik Bergström startade på en fjärdeplacering och hade chans att ta en silvermedalj. Med en niondeplacering i finalen slutade de på en femte plats. Laget har totalt sett haft en stabil hög nivå med bra placeringar genom hela tävlingen; det visar att de nu tagit sig till en ni nivå och tillhör den absoluta världstoppen.

- Vi gjorde ett fatalt misstag i starten och kom inte alls iväg. Med lätta vindar och platt vatten som idag är det sen svårt att köra om, säger Anton Dahlberg efter tävlingen. Men vi känner att vi har alla pusselbitar på plats och ser framåt. Om fyra månader är jag övertygad om att vi kan göra bra i från oss i Santander på OS-kvalen, avslutar Anton Dahlberg.

Även Björn Allansson i Finnjolle tog sig till final, men hade med en sjätteplacering inte någon medaljchans. I finalen kom han femma och slutade på en total sjätte plats.

Searchred. anm. Björn Allanssons sjätteplats räckte till seger av den totala världscupen vilket var ett av hans delmål - ett stort grattis Björn!

Förbundskapten Magnus Grävare är nöjd med resultaten totalt sett kommenterar världscuptävlingen så här:

- Anton Dahlberg och Fredrik Bergström visar att de nu nått en helt annan nivå, menar Magnus Grävare och fortsätter.

- Björn Allanssons insats är det bästa han någonsin har gjort och det bådar gott inför EM i Finnjolle om en vecka, där han också utmanas av OS-guldmedaljören Max Salminen.

- Det här var en bra generalrepetition inför VM i alla OS-klasserna i september. Resultaten för hela landslaget är på den nivån att vi kan kvala in på OS i de flesta klasser, summerar Magnus Grävare.

I och med världscuptävlingen i Hyère, Frankrike är också säsongens hela världscup i segling i de olympiska klasserna avslutad.

Svenska resultat (topp 20)

470 (herr)

5 Anton Dahlberg/Fredrik Bergström, KSSS

49er (herr)

14 Carl P. Sylvan/Otto Hamel, GKSS

49er FX (dam)

13 Julia Gross/Cecilia Jonsson, KSSS

17 Lisa Ericson/Hanna Klinga, GKSS

Finnjolle (herr)

6 Björn Allansson, GKSS

12 Max Salminen, GKSS

Laser (herr)

11 Jesper Stålheim, KSSS

Laser Radial (dam)

14 Josefin Olsson, KSSS

Top