Dags för rond två i Allsvenskan segling

I morgon, fredag 1 juni, drar andra omgången av Allsvenskan igång på Ekerö. Under tre intensiva dagar möts Sveriges 18 bästa kappseglingsklubbar i korta landnära race. Här kommer ett pressmeddelande från Svenska Seglarförbundet.

Det är tredje gången Ekerö Båtklubb, utanför Stockholm, står som arrangör av en allsvensk omgång, så de börja få rutin.

- Vi har ju gjort det några gånger nu så vi är redo. Vi har verkligen haft mycket glädje av arrangemanget, även om det inte gick så bra när vi själva var med och seglade för två år sedan. Då bestämde vi att satsa på att vara arrangör istället, berättar Jan Björnsjö som är projektledare för helgen och fortsätter:

- I en ideell förening så gäller det att göra kul saker som engagerar folk – och det gör verkligen allsvenskan. Vårt långsiktiga mål är att komma tillbaka som deltagare. Bland annat tack vare intäkterna från allsvenskan har vi kunnat skaffa en egen J/70. Tidigare har vi haft för få ungdomar men nu har vi dragit igång en ungdoms- och en tjejsatsning, så båten är igång tre-fyra kvällar i vecka. Förhoppningsvis är vi snart tillbaka i allsvenskan.

Helgens väderprognos lovar fortsatt högsommarvärme med temperaturer mellan 22 och 28 grader på dagarna och lätta mycket växlande vindar på 1–4 m/s.

Helgens tävlingar är alltså den andra omgången, av fyra, som utgör Allsvenskan 2018. Första omgången avgjordes i Malmö för två veckor sedan. Då var det Cape Crow YC från Göteborg som vann tätt före KSSS. Trea blev en av årets nykomlingar – Särö Båtklubb – som därmed visade att det går att utmana de stora och etablerade lagen.

Allsvenskan avgörs i fyra deltävlingar spridda över landet. Efter Ekerö blir det ett sommaruppehåll i Allsvenskan och sedan står Örnsköldsvik på tur 24–26 augusti. Sist ut är Gottskär utanför Göteborg som tar sig an finalen i Allsvenskan 7–9 september.

De som inte har möjligheten att se seglingarna på plats, kan istället sitta hemma framför datorn och följa kampen via SAP Sailing Analytics på Seglarförbundets hemsida och på Facebook.

Ställningen i Allsvenskan efter första deltävlingen:

Cape Crow YC

KSSS

Särö Båtklubb

Sotefjordens SS

Hjuviks BK

Malmö SS

Strängnäs SS

SS Kaparen

GKSS

Oxelösunds SS

Stenungsunds SS

Örnsköldsviks SS

JKV Västerås

Kullaviks KKK

Stockholms 606 klubb

Halmstad SS

Ekoln SK

Rörviks SS

Top