Dags att avgöra Allsvenskan Segling

I helgen arrangeras sista deltävlingen i årets Allsvenska i segling. Nu ska allt avgöras. Blir det svensk seglings dominant KSSS som vinner ”som vanligt” eller lyckas uppstickaren Åmålsviken hålla undan och knipa guldet.

KSSS är oerhört starka och har vunnit Allsvenskan sex av de sju senaste åren. Till på köpet avgörs årets sista tävling på deras hemmavatten, Baggensfjärden, som brukar vara svårseglad. Men de har hela fem poäng upp till årets överraskning Åmålsviken.

Så sent som hösten 2021 fick Åmålsviken kvala för att hålla sig kvar i Allsvenskan. Men under 2022 har de gått som tåget och av de tre deltävlingarna som seglats har de vunnit två.

Åmålsvikens ledning kan se komfortabel ut med tanke på hur de presterat tidigare denna säsong. Men det är rorsman Tomas Skålén som tagit hem Åmålsvikens två vinster i år. Till helgen i Saltsjöbaden skickar Åmålsviken Per Boström och Frida Jansson med den besättning som ”bara” blev sjua i den andra deltävlingen i Långedrag.

KSSS sikte är givetvis inställt på att snuva Åmålsviken på guldet. I utskick till klubbens medlemmar uppmanas man att samlas på hamnplan i Saltsjöbaden för att heja fram sitt lag. Som rorsman har man valt Niklas Edler som är oerhört rutinerad. Så sent som för en månad sedan vann Niklas VM-silver i OK-jolle.

I den allsvenska tabellen ligger Sotefjorden på tredje plats, bara ett poäng efter KSSS. Sotefjorden satsar med Magnus Lundgren vid rodret. Lundgren är också mycket rutinerad och alltid farlig för konkurrenterna. Sotefjorden vill definitivt blanda sig i toppstriden.

Även GKSS som är ytterligare en poäng bakom i tabellen har säkert planer på att vara med och slåss om medaljerna.

Lagen som tar topplatserna i Allsvenskan 2022 får en inbjudan till Sailing Champions League 2023. De tre lagen i botten av tabellen tvingas till ett kval, som avgörs i Marstrand 15–16 oktober, för att försöka behålla sin plats i Allsvenskan även nästa år
 
Allsvenskan 2022 – efter tre av fyra tävlingar

SS Åmålsviken 9 poäng
KSSS 14 poäng
Sotefjorden SS 15 poäng
GKSS 16 poäng
Halmstad SS 22 poäng
Gamla Stan YS 22 poäng
Ljungskile SS 25 poäng
Stenungsund SS 25 poäng
Hjuvik BK 29 poäng
Ekerö BK 29 poäng
Malmö SS 29 poäng
Skanör BK 33 poäng
Upsala SS 34 poäng
Ekolns SK 35 poäng
Stockholm 606-klubb 40 poäng                   
------------------------------------
Örnsköldsvik SS 41 poäng
SS Kaparen 46 poäng
Strängnäs SS 49 poäng
 
Seglingarna sänds live via Svensk Seglingss youtubekanal.

Top