Dag fem på VM blev tung för Team Pro4u

Igår var dagen då Stockholms-gänget ombord på Team Pro4u kunde säkra guldet i klass C. Tyvärr presterade de under sin normala nivå och kommer enligt dem själva få det tufft att vinna. De har dock säkrat guldet i amatörklassen vilket är en bedrift att vara väldigt nöjd över. Här kommer ett pressmeddelande från laget.

Idag på VM i havskappseglings femte dag seglades ytterligare två banrace, race 7 och 8 totalt. Förhållandena var svåra med lätt vind på runt 9 knop, skumpig sjö och en ström på cirka 1,5 knop. Tyvärr inga förhållanden vi är vana vid i Sverige på ostkusten.

Vi gjorde tyvärr två dåliga resultat idag och vi hittade inte rätt i skiften i första racet och blev 17 båt till slut bland de 49 båtarna. I andra racet efter en bra start igen gjorde vi en mycket bra första kryss och var med bland toppbåtarna mot första kryssmärket men tyvärr felbedömde vi rundningen och fastnade på kryssbojen.

- Tyvärr gjorde vi en felbedömning när vi skulle gå runt kryssmärket som fick katastrofalt resultat och vi fastnade helt enkelt i märket i kanske tre minuter och med den lätta vinden och ganska höga ström var det inte lätt att komma loss, säger Patrik Forsgren ägare och skeppare.

Efter den incidenten, där vi också fick snurra efteråt för att åkt på märket, seglade vi ändå upp oss och kom på 24 plats i race 8. Totalt sett leder vi fortfarande klass C men marginalen är liten och tvåan, Franska J-112 J Lance 12 har en bättre placering just nu borträknad och dem har seglat väldigt bra och stabilt och har en snabbare båt än oss så det kommer bli tufft och väldigt svårt att hålla dem bakom oss.

- Chansen finns att vinna guldet men tyvärr är den nog inte jättestor. Men vi har idag säkrat en medalj i den största öppna klassen i VM och vi har vunnit Corinthian (amatör) klassen på VM och det var vår målsättning innan vi kom hit så vi kan inte vara missnöjda. Men det är klart vi kommer försöka allt vi kan imorgon för att ta chansen att gå för guld och allt kan ju hända vilket vi sett idag, förtsätter Patrik Forsgren.

VM avgörs imorgon med ett sista och nionde race.

- Oavsett hur det går har det varit en rolig regatta och vi har lärt oss mycket om, för oss, ovana förhållanden med ström och vågor men det är klart att vi skall gå allt vi kan för att försöka ta guldet imorgon även om vi tyvärr sumpade den stora möjlighet vi hade att säkra guldet redan idag, säger Oskar Sömermaa, mast.

Vi har idag säkrat amatörklass-guldet vilket är väldigt roligt och imorgon avgörs vilken valör på medaljen det blir i den öppna klassen och vi tror tyvärr det blir svårt att ta guldet. Silver eller brons är nog mer realistiskt.

Resultaten efter 8 race i den öppna klass C finns här.

Resultaten i Corinhian (amatör) klassen där vi redan säkrat guldet i klass C.

Text: Anders Björk trim

Top