Dag 4, storm nummer 3 - en rapport från Ryking!

En rapport från Mikael Ryking 4 dagar in i Route du Rhum!

Igår träffade den tredje delen av stormen mig. Vinden hade vridit på syd och jag seglade för styrbord. Igen så valde jag att slå och möta stormen rakt i ögat. Prognosen lovade vindstyrkor på över 40 knop och byar på över 50 knop. Alternativet att ligga kvar på styrbord kändes inte bra: Jag skulle behöva segla längre i stormen då jag hade följt med den. Att slå och gå väst skulle istället ge mig en kortare passage genom stormen, ge mig bättre VMC (Velocity made good on Course) och låta mig komma till bättre vindar snabbare. Att slå kändes som det enda alternativet.

Det blev ännu en stökig resa med riktigt utmanande förhållanden. Den tuffaste timmen droppade vinden aldrig under 40 knop, medelvinden låg på 45 knop och som mest var den uppe i 50 knop. Vågorna växte sig vilda och det kändes som att vara i en tvättmaskin när jag befann mig i ruffen, vilket är varför det inte kom någon rapport igår – ber om ursäkt för det!  

Efter att jag tagit mig igenom stormen vred vinden på väst och minskade i styrka, vilket gjorde att jag fick en behaglig natt där jag kunde pusta ut för första gången sen start. Blöt, kall och trött som jag var tog jag chansen att byta till torra kläder, äta och sova. Jag lyckades också klättra I rankingen och ligger för närvarande på 15e plats.

Om ett par timmar förväntas nästa storm med västliga vindar rulla in, så planen är att stanna på styrbords bog och om det blir för stökigt falla lite till 80°-90°.

Ta hand om varandra och ”Stay Safe”

Rapport 1 & 2 finns här

Top