Dackhammar flyger fram i världscupen

Om drygt en månad inleds Match Cup Sweden där vi kommer att få reda på vilket lag som vinner World Match Racing Tour och prischecken på en miljon dollar. Kan det bli den 26-åringa skepparen Nicklas Dackhammar som kniper VM-titeln? 


Dackhammar Racing tog hem tredjeplatsen i den senaste deltävlingen av World Match Racing Tour i Köpenhamn. Ett resultat som kanske hade förvånat fans inför säsongen. Men Nicklas och hans lag imponerade med sin fart redan i premiärtävlingen i Fremantle. De har rutin från att seglat M32 Series tidigare men nu när de också fått mer erfarenhet från matchracing med katamaraner har de flugit upp som en stark kandidat till ta hem en VM-medalj. Nästa vecka reser de till Newport för att segla den sista deltävlingen innan Match Cup Sweden och Search har fått en exklusiv intervju med Nicklas. 

 

Hur känns det att åka till Newport?
– Det känns kul och vi ser väldigt mycket fram emot det. Efter den senaste tävlingen i Köpenhamn har vi verkligen fått mersmak och det märks att spänningen stiger nu när vi kommer allt närmare Marstrand. Just Newport har jag aldrig tävlat i men jag har jobbat där som coach och det är verkligen en fantastiskt fin arena för segling. 


Ni ligger åtta i tabellen just nu och det mesta talar ju för att ni kan säkra en plats i finalen. Vad behöver ni prestera i Newport?
–Ja vi vill verkligen inte ta ut något i förskott men det är klart att det ser bra ut för oss när det gäller att få segla på Marstrand. Vårt mål är alltid att ta oss till semifinal för då är man med och krigar om pallplatserna och det är vad vi vill göra. Det handlar såklart till viss del om tillfälligheter när det är så små marginaler som det är i toppen. Men när vi har bra dagar och presterar på topp tycker jag att vi hör hemma i den högsta klassen. 

Hur viktig var tredjeplatsen i Köpenhamn?
– Den var fantastiskt viktig. Det var bästa resultat på touren och i matchracing överlag. Vår första tävling med M32:orna i Fremantle var en besvikelse eftersom vi vann vår grupp i grundomgången men sedan åkte ut med en gång när matchracingen inleddes. Vi hade stora problem med båten och kunde helt enkelt inte komma tillbaks efter det. I Danmark klaffade seglingen på ett annat sätt och vi kunde lika gärna gått hela vägen till final. I semin tyckte vi inte som domaren i en kollision med Iker Martinez där vi fick straff. Men vi tog ändå tredjeplatsen och har tagit ett stort steg framåt.

Vad kan ni göra bättre i seglingen för att ta nästa steg?
– Det finns många detaljer att förbättra och vi har fortsatt träna som senast i helgen i Marstrand. Framförallt handlar det om att bli synkade ombord i alla manövrar och nu har vi hittat en stabil uppsättning med fyra personer. 

– Mycket har förändrats nu när det är M32:or i världscupen och alla lag utvecklas hela tiden. När vi ser tillbaks på den här perioden om ett år kommer vi nog undra varför vi seglade som vi gjorde. Alla blir bättre för varje race man gör så det gäller för oss att hänga med och förhoppningsvis utvecklas ännu snabbare än våra konkurrenter. 

Lycka till!

Fabian Bengtsson 

World Match Racing Tour i Newport avgörs 30 maj – 4 juni och kan följas live på WMRT.com! 
Top