Cupnytt: Det senaste i America's Cup

America's Cup liknas ibland vid seglingens dokusåpa, och helt missvisande är kanske inte det epitet. Genom historien har en rad "skandaler" och intressekonflikter resulterat i både domstolsbesök, folk som fått sparken och team som hoppat av tävlingen. Nu är det kanske inte så dramatiskt varje vecka i denna anrika tävlingen, men en hel del nyheter kommer titt som tätt. Särskilt i denna 35:e America's Cup har det hänt mycket under det senaste året. Därför gör vi här ett försök att uppdatera er läsare på vad som är på gång bland teamen. Spana in det nedan för värt vetande om världens mest storslagna tävling...


Oracle Team USA - försvararen

I det sedan länge välsmorda maskineriet som är Oracle har man kanske kommit längst av alla teamen. Man har sedan en tid tillbaka haft två testbåtar, så kallade AC45 Turbos, som är modifierade AC45:or med rattstyrning och manuell kraftöverföring - vinschpedistaler istället för batteridrivna vinschar likt de som sitter i en standard-AC45. I dagarna sjösatte teamet sin tredje testbåt, Oracle 17 och man tvåbåtstestar nu därmed med den andra och tredje generationens AC45T från sin bas på Bermuda. Oracle har också sålt sin första testbåt till Softbank Team Japan.

Utmanarna

Softbank Team Japan

Teamet är det senast startade men man arbetar nu fokuserat på att komma ikapp sina konkurrenter. Dean Barker och hans kompanjoner har precis invigt sin nya bas på Bermuda och värvat två japanska seglare efter hårda uttagningar i Japan. Efter bara några veckor med sin nya testbåt, den man köpt av Oracle, fick man under träning problem med ett av centerborden som gav upphov till en del skador på båten. Den repareras nu för fullt och är troligen i vattnet igen inom kort.

Team New Zealand

Seglar sin första testbåt, den man fått av Luna Rossa efter att de dragit sig ur tävlingen. Det blev nyligen klart att Team New Zealand fått ett statligt bidrag kopplat till den teknikutveckling som sker kring designarbetet. Detta underlättar med all säkerhet för teamet som troligvis har den minsta budgeten av alla team.

Groupama Team France

Det franska teamet har nu spenderat lite mer tid seglandes AC45. Tidigare har stort fokus legat på att utveckla och testa designidéer på sin C-klasskatamaran. Med denna vann också Franck Cammas förra årets VM i klassen, även kallat "Little America's Cup". En stor motgång kom för teamet när Franck Cammas skadade sig relativt allvarligt i samband med att han föll av AC45:an under träning och slog i foten/benet på roderbladet i hög fart. Han är nu dock på väg tillbaka och spenderar stora delar av dagarna tillsammans med designteamet eller med rehabiliteringsträning. Då han ännu inte kan segla kommer Adam Minoprio, nyligen rekryterad, att segla första deltävlingen i America´s Cup World Series i Oman i hans ställe.

Artemis Racing

Är ett av de tre team som hittills etablerat sig och sin bas på Bermuda. Skall enligt uppgift ha lagt mycket fokus på designarbetet med sin kommande tävlingsbåt, den som kallas AC50 eller den här cupens "America´s Cup Class". Man sjösatte nyligen sin andra testbåt och kommer därmed nu kunna tvåbåts-testa på the Great Sound utanför Bermuda.

Landrover BAR

Ben Ainsle Racing är, tillsammans med Team New Zealand och Groupama, ett av de team som kommer att vara baserade på baser i sina respektive hemländer fram till "Cup-året" 2017. BAR kapsejsade med sin testbåt utanför Portsmouth i december, på grund av ett problem med kontrollsystemet till vingseglet. Teamet har ännu inte meddelat när båten förväntas vara tillbaka på vattnet igen. Kapsejsningen orsakade omfattande skador på vingen, men alla ombord klarade sig helskinnade.

Top