Cruising och bobåt väger tungt på veckans virallista

På veckans virallista hamnar de inlägg som lockat flest läsare. Det är ingen nyhet att cruising, äventyr, pengar och budget är heta ämnen, inte minst i november. Undantaget är silvermedaljören; dokumentären om Fastnetkatastrofen 1979. I övrigt bjuds det på de mest lukrativa youtubekanalerna (segling), tips på hur man kan lägga upp en budget för segling i Karibien, Rans båtbygge, samt Captain Christa som tycker det är för dyrt att bo i hus.

1. Dessa seglingskanaler tjänar mest på YouTube

Det blir allt vanligare med seglingskanaler på YouTube med diverse båtar och besättningskonstellationer som bjuder på seglingsäventyr runt om i världen, tips och mängder med inspiration. De här tjänar mest pengar på sin kreativitet.

2. Fastnetkatastrofen 1979

Den 11 augusti 1979 satte 303 besättningar segel och startade Fastnet Race. Under racet möttes fleetet av en massiv front och den största katastrofen i racets historia var ett faktum. 24 båtar övergavs, fem sjönk, 136 seglare räddades och fem personer förlorade livet.

3. Hur mycket kostar det att segla i Karibien?

Priset på livet till sjöss är ett hett och ständigt återkommande ämne. Det är färskvara såklart, som inte bara varierar med prisbilden där man befinner sig, utan också livsstil och vad man råkar ut för. I klippet nedan träffar vi två glada äventyrare som delar med sig av sina kostnader i US-dollar per månad baserat på de senaste två åren i Karibien.

4. Ladan förvandlad till båtvarv - här ska nya Ran byggas

Nu händer det grejer hos Johan, Malin och Vera på gården i Skåne. Ladan är nästan helt klar för att kunna påbörja bygget av den nya båten.

5. För dyrt med hus? Bo på båt.

Partisk och stark förespråkare. Det finns absolut ingen anledning att tveka. Om jag inte hade haft tillräckligt med pengar för ett boende på land skulle en lite äldre segelbåt på 35-40 fot göra jobbet med bravur. Känslan av frihet är oslagbar - och kostar inget extra!

Top