CHRISTIAN - SEGLAR 200 DAGAR OM ÅRET, ÄLSKAR VASSA TRÄBÅTAR OCH DERAS HISTORIA

Christian Harding älskar att segla klassiker och med sina 200 seglingsdagar som gast och halvproffs, så tillbringar han en stor del av sommaren på Sveriges största skärgårdskryssare Beatrice Aurore. Han har de senaste åren också hunnit med att gasta på åttorna Andromeda och finländska Vågspel. Christian är med sina 32 år ovanligt ung för att vara klassikerseglare.


Som så många andra började han med att segla världens största klass för gaffelriggade båtar. – Optimistjolle alltså, förklarar Christian med ett belåtet leende.

Men sin första seglingserfarenhet fick han redan tidigare när pappa Dennis, som då seglade stare tillsammans med Gunnar Dahl, hade med den sex veckor gamle sonen till Kieler Woche. Paul Cayard råkade där få syn på bebisen Christian och fällde då omdömet att den där gossen nog skulle bli en bra seglare.

Christian gillar och beundrar klassiska båtar både för varje båts egen historia och för att de flesta klassiker seglar så bra. För två år sedan var han med och korsade Ålands hav på finländska åttan Vågspel (byggd 1943 och fortfarande utan motor). Det blåste friskt, minst 10 m/s, när skepparen Kim Weckström utan förvarning bad honom ta rodret. Christian tog rodret och fann till sin stora förvåning att båten seglade i perfekt balans.

– Båtarna är en del av kärleken till klassikerna. Den andra delen är de skeppare och besättningar som seglar dem. Det är en glad stämning, trivsamt, vänligt och kul att möta andra klassikerälskare på bryggorna. Historierna om båtarna, deras ägare och crew förr och nu, tar aldrig slut.

Christian fick börja med att segla i Södertälje och Trosa med Finessavarvets Optimist. Sedan blev det E-jolle tillsammans med kompisen Sandra Sandqvist, som senare kvalade till svenska OS-landslaget. Han blev förtjust i mälarbåtarna och imponerades av Södertäljesonen Roffe Plåt Ericsson. Christian gick sedan seglingsgymnasiet i Motala. Därefter blev det paus från segling några år innan det var dags för Klabbe Nylöf och hans VW Sailing Team.

Men nu, som halvproffs vilken är din roll ombord? – På Beatrice Aurore roterar jag, kollar skotpunkter och backstag. Ibland är jag taktiker.

Läs resten av texten i årets andra nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

Text Olle Appelberg

Top