Charlie Ekberg och Niclas Düring seglar för Artemis i ACWS i Neapel!

De två svenska 49er- och Youth Americas Cupseglarna Charlie Ekberg och Niclas Düring får äran och chansen att segla Artemis AC45:a i finalen av Americas Cup World Series i Neapel. Charlie Ekberg kommer att styra båten med en rutinerad besättning innehållande Troy Tindill(wingman), Matt Cornwell(bowman), Peter Merrington(floater) och Antony Nossiter(trimmer). Niclas är i dagsläget första reserv, redo att hoppa in så fort någon i besättningen ger vika.


Man kommer att tävla med Artemis white som är trea i sammandraget av serien endast en poäng efter Luna Rossa Piranha men med ett lite större gap fram till ledande Team Oracle Spithill.

Charlie Ekberg säger att detta är enorm chans som de både får och bästa möjliga träning inför Red Bull Youth Americas Cup. Charlie har lite svårt att ta in att han är första svenska rorsman i denna upplaga av americas cup cirkusen.

Det är en väldigt orealistiskt känsla, som börjar landa, just nu är jag i ett stort seglarrus. Så nu vill jag bara uppleva allting och man hoppas att det blir så bra som man tror att det kan bli,.. sen ska vi givetvis vinna i Neapel också!!!! Målet är alltid vinna.

 

Niclas tycker även han att det är fantastiskt kul att få den här chansen och en första inblick i hur den professionella seglingen fungerar.

 

Det här är fantastisk kul, om Redbull Youth Americas Cup var en ”ones in a liftime grej” så är det här ännu större. Första gången jag såg ACWS var just i Neapel och sen har man drömt om att göra det en gång i livet. Jag trodde inte att det skulle ske inom ett år. Allt har gått väldigt fort det senaste.

 

Niclas vet inte riktigt hur hans roll kommer att se ut, antingen är han på land eller så är han med på havet i coachbåt, allt han vet är att han är den sjätte seglaren.

 

Jag hoppas ju såklart att jag får var chansen och segla men hur som helst är jag väldigt glad för den här möjligheten att lära av de bästa seglarna. Det är min första erfarenhet av proffssegling även om jag inte är betald, jag gillar att jobba ideelt, säger Niclas med ett skratt. Niclas jobbar t.ex. som kassör i Kullaviks kanot och kappseglingsklubb.

 

 

 

I Redbull Youth Americas Cup i september tävlar tio besättningar, där många av dem har erfarenhet av AC45:an efter den nomineringsserie som hölls i februari. Favoriterna Team New Zealand har genom sin rorsman Peter Burling (skeppare team Korea) varit det lag med mest erfarenhet av AC45:an, nu finns chans för svenskarna att ta igen en del av försprånget. Även om det sannolikt blir så att även Team New Zealand mönstrar sitt Youth team i Neapel.

Hektisk tid för Charlie och Niclas

Charlie och Niclas har en intensiv period med segling framför sig. På måndag inleder de en tio dagars lång träningssamling på Mallorca med det svenska 49er-laget. Efter det är det direkt till Garda för M32 träning med Swedish Youth Challenge-gänget, för att sen återvända till Mallorca och världscupen Princess Sofia Cup. Världscupen slutar samma dag som träningen börjar i Neapel, den sjätte april. Under träningen i Neapel får killarna 5 träningsdagar att lägga till sina tidigare två(2) i AC45:an innan allvaret börjar i ACWS.

Charlie är speciellt orolig över hur det kommer att gå i matchracingdelen, där Artemis white är direktkvalificerade till semifinal tack vare goda resultat tidigare i serien.

 

Vi har seglat två dagar i båten och jag har aldrig seglat match racing och så ska man gå direkt in i semi och typ möta Ben Ainslie. Man kan ju tro att de(Artemis) nog har överskattat vår förmåga lite.

Artemis säger i sitt pressmeddelande att detta är en investering för framtiden och på svenska unga seglare, vilket har genomsyrat hela Swedish Youth Challenge projektet. Massor av unga talangfulla seglare har fått chansen att komma ner till Garda och köra M32 och F18. Man är även engagerade i Seacart 26 cupen och förhoppningsvis öppnar det här upp för unga seglare att ta nästa kliv i Sverige.

Vi kommer följa upp med mer intervjuer med Charlie och Niclas på Mallorca för att prata om hur det är att segla AC45:a och träffa alla de stora stjärnorna i Artemis.

Top