CARLSKRONA BÅTESKADERS KAPPSEGLINGAR FYLLDE 150 ÅR – VÄRLDSREKORD!

I veckan som gick höll Carlskrona Båteskaders sin avslutande segling för säsongen för 150:e året i följd. Det är världens äldsta kontinuerligt hållna kappseglingar och har varje år hållits en dag i veckan under sommaren. De flesta av barkarna är äldre än 150 år, en av dem har bara 20 år kvar till sin 200-årsdag.


Kappseglingarna kom till när svenska flottan hade brist på hemmavarande fartyg och befälen behövde träna olika manövrar. Flera av de stora skeppen gjorde då konvojtjänst i Medelhavet eller fanns i kolonien St Barthelemy.

Carlskrona Båteskaders 150-årsfirande högtidlighölls den 15 juli med sedvanlig lördagssegling mitt på dagen och jubileumsmiddag på kvällen. Båteskadern hade fått tillgång till Intendenturskolans traditionsfyllda lokaler innanför Bastion Aurora med samling i parken. Lördagen bjöd på fint väder och en mycket vacker kväll.

Under söndagen den 16 juli, då föreningen genomförde eskadersegling till Kungsholmen med de sex barkar som i år är i sjön var det tyvärr mulet hela dagen och lätt regn under eftermiddagen.

-Vi seglade i kolonn till Kungsholmen. Det var inte helt lätt att under kryssen ut hålla nära avstånd till varandra då barkarna har olika seglingsegenskaper och för dagen hade lite ovan besättning. Det visade sig vid några vändningar, berättar eskaderns fotograf Ingemar Palm.

-I det annalkande regnet och ökande vindstyrka blev hemseglingen fri. Mulet väder och bild på en bark ger ingen rättvisa åt eskaderseglingen! Det var dock en häftig segling i akterlig vind och god fart.

- Eftersom Båteskadern drevs i militär regi fram till i början av 1990-talet kändes det mycket bra att vi fick möjlighet att vistas inom militärt område under vårt jubileumsfirande. Tyvärr innebar det att vi fick avstå från fotodokumentation inom dessa militära skyddsobjekt, slutar Ingemar Palm sin rapport från jubileet.

TEXT OLLE APPELBERG

Top