Brons till Team Pro4u på Kieler Woche

Baltic ORC Pre-Worlds /Kieler Woche avslutades idag med de tre sista banracen. Totalt har vi under tre intensiva dagar seglat 9 banrace. Vi lyckades trots en ganska medioker prestation idag behålla tredjeplatsen på regattan och det var vi väldigt glada för, trots allt är det ju kul att vara på prispallen.

- Det ville sig inte riktigt för oss idag och vi hittade bara bitvis rätt vägval och gör man sedan nybörjarmisstag som vi gjorde på dagens andra segling och missade starten för vi var för långt bort ja då kommer man inte i den absoluta täten, säger Oskar Sömermaa Mast.

Dagens väder var fint med solsken och åter igen ganska hårda och byiga vindar, upp mot 20-24 knop större delen av dagen men lite lättare vind sista racet. Vinden vred en del och förändrades även styrkemässigt ganska mycket över banan så det gällde att vara på rätt ställe.

Vi började dagen med en fjärdeplats i första racet efter ok segling. Sedan missade vi tyvärr helt starten och fick strul med VHF’en så vi inte hörde när startproceduren började och valde att bryta det racet då vi kom väldigt långt efter. I det sista racet för dagen kom vi iväg bra i starten men lyckades inte helt hitta rätt vägval och slutade på sjunde plats.

Totalt under de 9 racen hade vi serien 2, 7, 4, 3, 3, 4,5, 4, (18 DNF) och 7 med en total poäng på 35,5 efter att en segling räknats bort.

- I denna regatta dominerade de två tyska Italia 9.98’a båtarna OneSpirit och IMMAC och dem var helt enkelt i en klass för sig i de förhållanden som rådde. Men bra för oss att få tävla i dessa vindförhållanden också och vi kommer förhoppningsvis ha nytta av det till VM, säger Johan Tyvstedt, Trim.

Till slut blev det tyska 9.98 OneSpirit som vann regattan efter en stark sista dag och spik i de två sista racen knappt före tyska Italia 9.98 IMMAC, deras poäng blev 12 respektive 13. Vi hade tyvärr inte någon chans att hota någon av dem och efter vår sista dag är vi glada att vi lyckades hålla undan bakåt till slut.

- Vi tar med oss lärdomarna från Pre-Worlds och man kan ju hoppas att det går lika bra på VM som det gjorde för oss på EM förra året då vi kom trea innan på Pre-Europeans. Det blir ju också en intressant dimension i år att VM kommer ha dubbel-scoring med ORC och IRC, säger Peter Thorwid Taktiker.

Imorgon lämnar nu ”Malin” Kiel och går ner mot Haag och VM som strartar 12 juli. Teamet kommer att samlas ca en vecka innan VM startar för att träna och lära känna de lokala förhållandena så bra som möjligt innan VM startar.

- Det är roligt att tävla som en del av Kieler Woche i en av världens största segeltävlingar med 4000 deltagare och olika segelbåtar överallt. Vi tackar arrangörerna för en bra regatta och alla våra konkurrenter som vi tävlat mot och gratulerar de tyska Italia båtarna som slog oss rejält denna gång. Vi tar med oss en del lärdomar och erfarenheter som vi skall försöka använda till vår nytta i VM som vi nu ser fram emot mycket, säger Patrik Forsgren Skeppare och ägare.

Resultaten finns här för klass ORC III.

Text: Anders Björk, trim

Top