BRITTISKA 22-KLUBBEN UPPLÖST – FEM BERÖMDA BÅTAR TILL SALU

En mycket spännande idé med en stiftelse som ägare av unika klassiska båtar kombinerat med en klubb, har tyvärr gått i graven. Medlemmarna i klubben fick mot en årsavgift segla båtarna. De fem 22 kvm skärgårdskryssarna är nu till salu.


Båtarna finns i Plymouth i England och bland dem är de snabba A22:orna Chadrak (bilden), Sölve och Patriot. Därtill kommer en Mälar 22, Caritana, samt den ikoniska SK22:an Vigilant, konstruerad av den berömde Uffa Fox. Han seglade själv båten fram och tillbaka från Cowes till Sandhamn 1930. Det var för att uppvakta KSSS på 100-årsjubileet och samtidigt visa att Vigilant var en bra sjöbåt.

Cremyll Keelboats, som har status av “charity” startades 2010 av Andrew Thornhill som donerade sina båtar Vigilant och Patriot till stiftelsen.

Patriot är en av de tio båtar som Knud Reimers konstruerade och lät bygga hos Schelins på uppdrag av Chicago Yacht Club. De här tio entypsbåtarna (i konstruktionsklassen A22) brukar kallas “Udell one design” efter klubbens ordförande Clare Udell.

Vigilant och Patriot båtarna ställde upp i A22:ornas SM i Trosa. Det var mycket inspirerande för britterna och Dominic och Barbara Bridgman fick till uppgift att anskaffa fler 22:or. Cremyll Keelboats Club bildades och medlemmarna fick mot en årsavgift möjlighet att segla, kappsegla och njuta av båtarna utan att behöva äga och sköta om dem, berättar Barbara Bridgman.

A22 Chadrak (bilden) som ritats av Arvid Laurin 1949 och Mälar 22 Caritana köptes och transporterades över från Sverige.

”Chadrak tillhör de mer berömda A22:orna, men är kanske inte den vackraste”, säger Barbara Bridgman och tillägger ”men ingen kan förneka att båten är lite snabbare än de flesta andra A22:or”. Chadrak helrenoverades 2004 och är fullt racingutrustad och har vunnit Cremyll Keelboats regatta varje år sedan 2012.

En del svenska A22-seglare har varit kritiska till att entypsbåten M22 Caritana ingått i ”flottan”, men Andrew Thornhill var väldigt intresserad av en något mindre 22:a som han trodde skulle svara bättre på trim och manövrer än de större A22:orna. Caritana var vid tiden för köpet en av de mest segerrika i Sverige, enligt Barbara Bridgman.

Men för att 22:orna skulle bli en klass på riktigt behövdes fem båtar och av en händelse så hittade en av Cornwalls båtbyggare en A22:a och erbjöd den till Cremyll Keelboats Club som ett restaureringsprojekt. Båten hette Sölve, tidigare Rinette och Fyrväpplingen V. Sölve byggdes 1935 av det unga geniet Harry Becker och blev KSSS lottbåt. Hon är mycket större i sina mått än de andra båtarna i klubben. Experterna menar att hon har de idealiska måtten för att vinna A22:ornas SM.

”Men det får vi nog aldrig veta, för Sölve blev inte renoverad. Men hon förvaras skyddat och ses till”, berättar Barbara. Skrovet är i gott skick med vacker Hondurasmahogny i friborden, men beslag, rigg och segel saknas.

Tyvärr är det många planer som inte kommer att förverkligas eftersom stigande underhållskostnader i kombination med få medlemmar i vintras knäckte Cremyll Keelboats ekonomi.

Båtarna är till salu och den som är intresserad är välkommen att kontakta Barbra Bridgman på barbara@cremyll-keelboats.org.uk.

Text: Olle Appelberg Foto: Cremyll Keelboats

Top