Brand stoppade seglingen på ILCA 4 VM

Vi alla har nog varit med om att tävlingsdagar har blivit inställda på grund av för mycket eller för lite vind och på senare år även på grund av Covid-19. Men igår ställdes seglingarna på ILCA 4 VM i Grekland in på grund av att det började brinna i bergen bakom Volos, där seglingarna hålls. Daniel Birgmark, coach för det svenska laget är på plats och berättar att elden inte ska vara något hot för de fortsatta seglingarna: - Det är ju allvarligt och tråkigt för oss, men speciellt för de som bor här är det ju fruktansvärt, säger Daniel.

Mästerskapet, som har dragit till sig 440 seglare från 49 olika länder, började i tisdags. För de svenska seglarna på plats är det nytt att segla mot ett såpass stort fält:

- Vi fick två race i tisdags, med blandade resultat för de svenska seglarna. Det är nytt för många att segla i stora fält, men det gör det också väldigt lärorikt, berättar Daniel.

Det svenska laget på invigningen.

Nu hoppas seglarna på att mästerskapet ska kunna fortgå som planerat de sista fyra dagarna och som det ser ut nu ska det inte vara något problem, trots att det är mellan 40 och 45 grader varmt.

- Det brinner uppe i bergen cirka 15-20 km härifrån, men på den sidan som vi är nu är det inga problem. Nu har jag inte all information, men det jag kan tänka mig är att det kan bli problem om röken kommer ut över oss, funderar Daniel.

Två race genomfördes första dagen.

Trots den allvarliga situationen berättar Daniel att de känner sig säkra.

- Arrangören har kontakt med oss via messenger där de skriver ut all viktig information. Så för oss känns det säkert, det är inga som har börjat fly härifrån eller så, avslutar Daniel.

Totalt 440 seglare från 49 olika länder deltar i mästerskapet.

Vi på Search hoppas att mästerskapet kan fortsätta, samtidigt som vi skickar vårt stöd till de som får sina hem uppbrända just nu!

Text: Johan Bengtsson

Top