Bra flyg i skärgården i helgen

I helgen avgjordes andra upplagan av Archipelago Flying Raid på vattnen utanför Sandhamn. Sebo Fors vann kite foil-klassen och Rikard Almqvist drog längsta strået bland wind-foilarna.


– Jag är rejält mör idag. Det är den klart mest utmanande tävling jag kört. Totalt loggade jag 175 sjömil under helgen. Vi seglade allt ifrån tuff havssjö i 14–15 m/s till plattvatten och byiga vindar mellan öarna, berättar Sebo Fors.

Sebo Fors, 29 år, har kört kite i fyra år. Sedan förra årets raid har han satsat fokuserat på att foil kite med Ekoln utanför Uppsala som hemmavatten.

Sebo Fors. Foto Daniel Nordlund

Wind foil-vinnaren Rikard Almqvist har tävlat i världseliten i många vindsurfingklasser sedan 1980-talet. Han satsar nu helhjärtat på wind foil.
– Raiden är ett arrangemang utan någon motsvarighet och ett riktigt mandomsprov. Vi fick verkligen testa gränserna under helgen och uppleva skärgården på ett unikt sätt. Jag har kappseglat hela mitt liv och detta format gav mersmak, förklarar Rikard Almqvist.

Rikard Almqvist. Foto Daniel Nordlund

För att skapa ett säkert arrangemang var deltagarantalet begränsat. Sammanlagt deltog 21 kite-foilare och 16 vind-foilare. Högsta registrerade fart hade Robin Larsson på kite foil med 34,34 knop. 

Det speciella med raiden är att öar och skär används som rundningsmärken. Banorna hade lagts för att utmana och ta tillvara ytterskärgårdens möjligheter. 
– Vi vill vara ett Vasalopp på vatten. Stämningen vara också på topp under helgen. Alla deltagare gjorde heroiska insatser i de tuffa förhållandena. Jag vill också rikta ett särskilt tack till säkerhets-teamet som bidrog till ett tryggt arrangemang, säger arrangören Mathias Söderström.

Text och foto: Daniel Nordlund

Archipelago Flying Raid 2020. Foto Daniel Nordlund

Archipelago Flying Raid 2020. Foto Daniel Nordlund

Top