Bröderna Lundqvist siktar högt vid F18-VM

Bröderna Jacob och Oscar Lundqvist (KSSS) gör i år sin andra säsong i F18-klassen efter tidigare stora framgångar i bland annat J70-klassen. I början av juli seglar de F18-VM i italienska Gaeta. 95 båtar är anmälda och målsättningen är högt ställd.


- Vi har haft en snabbare utvecklingskurva än vi vågat hoppas på. Ett realistiskt mål vid VM är topp 20, kanske bättre vid rätt förhållanden, säger Jacob (29 år).

- Kieler Woche förra året var vår första F18-tävling. Vi landade en sjunde plats totalt. Våra bästa resultat gjorde vi i hårdvind trots att vi var lättare än många andra besättningar. Vi har ställt upp en treårsplan och har mycket att lära men räds ingen på VM, fyller Oscar (28 år) i.

Den gångna helgen var flera av de bästa svenska F18-besättningarna samlade på Sandhamn. Under tre dagars racing i lätta vindar hann besättningarna med sammanlagt 11 race. Bröderna Lundqvist spikade samtliga av dessa. På andra plats kom Degerfors/Berglund och på tredje plats förra årets SM-vinnare Karlsson/Nordblom.

- F18 är en väldigt fysisk klass. Vi attraherades av denna fysiska utmaning men det var ändå en stor omställning från enskrovsbåt, vilket varit väldigt stimulerande. Det vi har tagit med oss som besättning är vår noggrannhet och fokusering. Det ger stor utväxling i en klass som F18 eftersom det finns så mycket fart att plocka ur båten, förklarar Oscar.

Bröderna Lundqvist har sedan tidigare sammanlagt 11 SM-guld i olika seglingsklasser. Största framgångarna har de skördat i J70-klassen med dubbla SM- och NM-guld och ett EM-guld. De har också ett VM-brons i X35.

Vid F18-VM får Jacob och Oscar sällskap av ytterligare två svenska besättningar; Karlsson/Rosengren och Busck/duRietz.

Text och foto: Daniel Nordlund

Top