BOK MED 356 SIDOR LISTAR SEGELKLUBBARNAS TRYCK UNDER 127 ÅR

Ulf Lycke i Nyköping har under mer än tio år sökt och listat allt tryck utgivet av svenska segel- och motorbåtsklubbar mellan 1843 och 1970. Ja, med på listan finns också klubbarna för rodd, kanotsegling, issegling och paddling. Resultatet är en bok på 356 sidor, som kommer att tryckas i begränsad upplaga. Boken är den i särklass mest heltäckande som skrivits om vår svenska sjösportslitteratur. Det är stadgar, årsböcker, medlemsblad, matriklar, kalendrar, tävlingsinbjudningar och program.

Ulf förklarar tillkomsten av boken med sitt eget intresse för segling och historia. Han har själv förbluffats över mängden tryckt material.

– Det borde kunna vara en bra grund för forskning om klubbarnas historia. Vad jag kunnat finna finns det ingen avhandling om ämnet, men det är en på gång och det finns tre uppsatser om båtklubbar, en om Vikingarnas Segelsällskap, en annan om Gustafsbergs Båtklubb och en tredje med anknytning till Nyköpings SS, berättar Ulf Lycke.

Boken kostar 500 kronor plus porto 90 kronor och måste beställas senast i slutet av april av GYS Stiftelse, postgiro 791768-5. Den som vill spara portopengar kan hämta boken på Skärgårdsmässan i Stockholm den 25-27 maj.

Top