BOBBY - DÖRRVAKTEN SOM VÄRNAR OM VÅRA SEGLANDE TRÄBÅTAR

Bobby Cyrus är ett hett namn när det gäller segling med klassiska båtar i Sverige. Han har just utsets till Årets Klassikerseglare av SYS, Sail Yacht Society och till hedersmedlem i GYS, Gaff Yacht Society.


Bobby lyckades efter tio års trägen uppvaktning i höstas få hem den legendariska tolvan Princess Svanevit till Saltsjöbaden där hon en gång byggdes. Båten anses vara ett av Gustaf Estlanders mästerverk och är interiört smyckad med mängder av vacker intarsia med sjömotiv.

Princessan ägdes sedan i slutet av 1950-talet av en av Englands mest välbärgade, excentriska och oåtkomliga person. Det behövdes stor fingertoppskänsla och diplomatisk talang av Bobby för att få köpa henne. Samtidigt krävdes näsa för att hitta framtida ägare.

Princessan är redan under renovering på Stockholms Båtsnickeri AB och nu söker Bobby och hans kompanjon Andreas Millde efter fler delägare. En delägare finns, men för att hålla en så stor båt seglande krävs fler.

MAÄSTARE PÅ KUNSKAP, BÅTAR OCH SKRÖNOR

Bobby är en jovialisk person som förutom att kunna det mesta om gamla båtar också har stor kunskap om allt och ingenting. Det har han bevisat genom att  ha vunnit ”Vem vet mest” både i måndagsprogrammet och i fredags finalen. Dessutom var han i final i ”Spelet om Stockholm” i Radio Stockholm för ett  par år sedan. Med den kunskap Bobby demonstrerar når han akademiska nivåer. Eller är han kanske de klassiska båtarnas motsvarighet till Leif GW Persson, men med ett bredare och varmare leende?

Skrönor kan Bobby berätta i mängder. Men den glade Bobby började inte sin yrkesbana vare sig som båtsnickare eller på högskolan. Efter ett år på highschool i USA och treårig ekonomisk linje på gymnasiet var det dags för militärtjänst. Vid mönstringen hade Bobby antagits till Lapplandsjägarna i Kiruna (Något som han valde då de värnpliktiga från Stockholmsområdet på den tiden fick flyga hem på permission). Ett aber var dock att  inryckning skulle ske först två år efter studentexamen. Det visade sig dock att  man kunde söka olika frivilligtjänster som attackdykare, kustjägare och fallskärmsjägare. Bobby sökte fallskärmsjägarna och fick åka på ytterligare två dagars mönstring. Resultaten var så bra att han blev antagen på Fallskärmsjägarskolan i Karlsborg. Inryckning kunde då ske på måndagen efter skolavslutningen.

Efter avslutad militärtjänst reste han och en kamrat jorden runt i ett år. Väl hemma från det äventyret försörjde han sig bland annat som dörrvakt på många krogar och na klubbar i Stockholms city, svartkrogarna inkluderade. Det låter kanske väldigt tufft och det kunde det vara, men då handlade det ändå mest om slagsmål, lite knivar i luften och att kasta ut folk som var på fyllan. De som blev utkastade kom inte tillbaka. Nuförtiden kan det ju till och med handla om mord. Det är något helt annat, konstaterar Bobby som även arbetat med privat hemtjänst i Saltsjöbaden och dessutom varit skeppare på tolvan New Sweden under två säsonger.

Men båtintresset föddes han in i. Familjen Cyrus var ägare till 10mR Moana, också den en av de legendariska stora klassikerna i Sverige. Den seglade pappa Åke och mamma Gerd Cyrus runt med längs ostkusten och träffade andra träbåtsentusiaster och deras familjer.

Läs resten av texten (och mycket annat) i årets andra nummer av Search Magazine. Prenumererar gör du här.

Text Olle Appelberg

Top