Björn Holm 57 år och fortfarande i vindsurfingtoppen

I början av november vann stockholmaren Björn Holm (KSSS) silver när Kona One-VM (2018) avgjordes på klassiska kappseglingsvatten utanför Clearwater i Florida. Med sig på prispallen hade han två unga amerikaner, Alex Temko, som vann guld och Noah Lyons som knep bronsmedaljen. Hur är det möjligt att en 57-åring kan konkurrera på internationell toppnivå i en fysiskt krävande sport som vindsurfing? Svaret kan sökas under en odyssé genom svensk seglingshistoria.

Redan som barn blev Björn medveten om släktens kappseglingshistoria med rötter på Sandhamn. Den förste som deltog i ett OS var Björns farfars far Knut Holm som seglade i solskensolympiaden i Stockholm 1912. Därefter tog den välkände båtbyggaren Tore Holm vid tillsammans med Björns farfar Yngve. Tore Holm deltog med stora framgångar i fem olympiska spel mellan 1920-1948 och tog sammanlagt två guld och tre brons. Tredje generation i OS var Björns farbror Styrbjörn Holm som seglade Drake i Tokyo-OS 1964.

Björns egen seglarkarriär inleddes som 5-åring i Kalmar i en optimist och tog fart på allvar när familjen flyttade Nynäshamn. 1976 stod han för första gången på en vindsurfingbräda, fem år efter att han fått den av sin far. Så lång tid tog det att klura ut hur den fungerade. Efter en OS-satsning 1980 i 470 vände han blicken mot vindsurfingen på heltid. Framgångarna kom omgående. Redan året efter vann han brons vid Dufour-VM.

Efter det följde en heltidssatsning mot OS i Los Angeles 1984. Han gjorde ett starkt kval och blev uttagen och fick åka till Kalifornien och därmed den fjärde generationen i släkten med OS-meriter. Björn fick dock inte segla utan var reserv på plats.

Hans satsning fortsatte oförtrutet vidare och året efter kom hans största framgång när han kom trea vid Windsurfer-VM i Perth med över femhundra deltagare. Det innebär samtidigt slutet på den första delen av hans kappseglingskarriär. Därefter följde studier, familjebildning och karriär.

2006 kom en inbjudan från hans gamla rivaler Rickard Almqvist och Joachim Larsson som väckte hans slumrande vindsurfingkarriär till liv igen. Det franska varumärket och konceptet Kona One var helt nytt. Det byggde på det klassiska one design-konceptet, en bräda och ett segel, men med modern teknologi. Och snart hade hela det gamla tävlingsgänget samlats till det första världsmästerskapet i Thailand. Därefter har 13 världsmästerskap genomförts. Tre av dem har Björn vunnit, senast i november i år. Dessutom har Adam Holm, hans son, vunnit två mästerskap.

– Jag värderar silvret högt. Min säsong har varit störd av skador och jag tvingades till en axeloperation tidigare i höstas. Det blev en kamp mot klockan att komma i form. Årets VM är ett av de mest utmanande jag seglat och jag är väldigt nöjd över medaljen och att fortfarande kunna utmana, säger Björn Holm.

Men frågan återstår att besvara. Vilken är hemligen, att som 57-åring hålla sig kvar i världstoppen? 

– En nyckel är att inte bli fanatisk. Jag tränar brett, på vintern längdåkning och skridsko. På sommaren vindsurfing, tennis och mountainbike.

Den breda träningen har varit nödvändig för att hantera det faktum att han opererat in två knäproteser det senaste året och även renoverat sin axel. 

Björn har en bred meritlista i andra sporter som bland annat inneburit en vinst i Vikingarännet och Vasaloppet på 5:20. Tidigare i karriären var han även landslagsman i skidorientering.

– Jag är naturligtvis inte lika stark som för 30 år sedan men jag håller en tillräckligt hög nivå. Kona handlar mycket om taktisk skicklighet och erfarenhet och där har jag min styrka. Min hemlighet är att inte känna mig gammal, att behålla glöden och glädjen i att fortsätta utmana mig själv.

– Viktigast är ändå att skapa en stimulerande social miljö där jag omger mig med positiva människor. Vi kappseglar varje minut när vi är på vattnet men vi gör det som bästa vänner. Det är för mig nyckeln och det är vad som ger mig den största energin.

Björn är också klasstränare för Kona One-klassen i Sverige och en stor del av hans tid går åt till att introducera ungdomar till sporten.

– Jag har fått så mycket genom seglingen och vindsurfingen och därför känns det självklart att ge tillbaka.

Nästa sommar seglas VM på Gardasjön i norra Italien. Då finns garanterat Björn med på startlinjen redo att fajtas om medaljerna.

Text Daniel Nordlund

Foto Magi Foster och Charles Dasher

Top