Björn Hansen vann Stena Match Cup Sweden

Björn Hansen och hans Mekonomen Sailing Team tog sin andra seger i Stena Match Cup Sweden inför fullsatta åskådarklippor och kajer i Marstrand. Med klara 3-0 fick veteranen och legenden Peter Gilmour se sig besegrad i finalen.


– Det här var fantastiskt, vi seglade båten extremt bra och läste spelet och vinden på banan, vi gjorde allt rätt idag, sa en strålande glad Björn Hansen.

Finalen i Stena Match Cup Sweden var något av en drömfinal. Två veteraner på Touren, båda seglade i den första Match Cup-tävlingen i Marstrand 1994, båda har segrat i Marstrand och både Peter Gilmour, Australien, och Björn Hansen har visat stark form hela veckan. Svensken gick igenom hela slutspelet med bara en matchförlust, mot Williams i andra semifinalmatchen.

I finalen mot Gilmour hade Hansen ett litet övertag i alla tre matcher även om Gilmour provade allt för att skaffa sig ett bättre läge. Men i första matchen lyckades Gilmour attackera med en gipp på länsen mot mållinjen och fick Hansen ur kontroll. Spinnakern hamnade i vattnet och det gjorde också taktikern Gustaf Tempelman som för en gångs skulle befann sig på fördäck för att hala hem förseglet.

Men det räckte inte för att ta ifrån Hansen segern. Peter Gilmour var imponerad av Björns segling.

– Björn har seglat riktigt bra idag och hela veckan. Jag är inte förvånad att han nollade och slog ut både Berntsson och Williams innan finalen. Vi lyckades bara ligga före honom en gång idag, men Björn lyckades med allt han gjorde och de är värdiga vinnare, berömde Peter Gilmour.

– Det är min tionde eller elfte final, men någon måste väl någon annan vinna också, sa Gilmour och skrattade.

Björn Hansens Mekonomen Sailing Team, med taktikern Gustaf Tempelman, fördäckaren Mattias Bredin, Sebastian Wedel, pitman och Philip Kaj Gule, trimmer, tog nu sin andra seger i Marstrand, där de vann i hårda vindar 2007, och sin andra på Touren i år. För en knapp månad sedan vann Hansen den andra deltävlingen i Korea före Ian Williams.

– Det är en dröm att få vinna här i Marstrand, den bästa tävlingen på Touren, med de här grabbarna, med dem kan vem son helst vinna, berömde Hansen sin besättning.

– Nu har vi fått revansch för förra årets förlust i finalen. Det här betyder otroligt mycket för ställningen i VM eftersom Stena Match Cup Sweden ger extra mycket poäng liksom Korea. Vi har nu fått lite andrum inför nästa tävling i Chicago, säger Björn som nu utökar sin ledning till 62 poäng, åtta före Gilmour och tio före Williams.

Björn Hansens team vann 34 000 US dollar för segern och har nu fått vittring på en slutseger i VM i matchracing, Alpari World Match Racing Tour.

Resultat Stena Match Cup Sweden 2012

1. Björn Hansen

2. Peter Gilmour

3. Ian Williams

4. Phil Robertson

5. Keith Swinton

6. Johnie Berntsson

7. Pierre-Antoine Morvan

8. Reuben Corbett

9. Joachim Aschenbrenner

10. Staffan Lindberg

11. Torvar Mirsky

12. Simone Ferrarese

13. Laurie Jury

14. Viktor Ogeman

Resultat final

Björn Hansen - Peter Gilmour 3-0

Resultat petit final, match om tredje pris

Ian Williams - Phil Robertson 2-1

Ställning i VM, Alpari World Match Racing Tour 2012

1.Björn Hansen, 62 p

2.Peter Gilmour, 54

3.Ian Williams, 52

4.Phil Robertson, 44

5.Pierre-Antoine Morvan, 43

6.Keith Swinton, 29

7.Laurie Jury, 27

8.Torvar Mirsky, 20

9.Simone Ferrarese,19

10.Johnie Berntsson, 18

Foto: Dan Ljungsvik

Top