BILDEN SOM SLOG REKORD PÅ FACEBOOK OCH ÅRETS FÖRSTA TRÄBÅTSRACE FÖRSTÄRKT MED OMEGA 42:OR

Snart drar det ihop sig till Peter Norlin Memorial, säsongens första klassikersegling. Den går mitt i Stockholm 26 – 27 maj med start utanför Beckholmen efter en bana som går ut efter Djurgårdslandet, runt Fjäderholmarna och åter.

När kappseglingen som drivs av Sail Yacht Society hade premiär för nu flera år sedan så mötte deltagarna riktigt uselt väder med tre plusgrader och byar på 12 – 15 m/s. Kappseglingen avlystes men tre båtar valde att ändå segla. Vinnare blev Thomas Larsson och regattan fick sedan dras med namnet Kylskåpsregattan under några år.

Det har tagits många bilder av klassikernas race under de år som gått. Bilderna på kostern Gladan från 2013 tillhör mina favoriter. Hon är fin som en svarvad snusdosa och bilderna gav ett alltime high för regattan på facebook.

Ägarna till Gladan heter Chri och Göran Rammer. Båten byggdes 1953 av Fritjof Gustafsson på uppdrag av köpman Assar Nordin i Örnsköldsvik. För konstruktionen svarade Arvid Laurin. På jungfrufärden upp till Ö-vik från Rosättra var skaffningen sparsam och bestod huvudsakligen av två torkade korvar som hängdes i rufftaket. Mer att läsa om färden och Gladan finns hos Sail Yacht Society.

Sedan Kylskåpsregattan har seglingarna gått under goda förhållanden, men alla hinner inte med att fullborda sin vårrustning. Det kan därför vara lite tunt på startlinjen, men inte i år då arrangörerna förstärkt startfältet med Omega 42:or. Det är 40 år sedan Peter Norlins vackra konstruktion hade sin första säsong och nu samlas 13 Omega 42:or för jubileumssegling till hans ära.

OLLE APPELBERG

Top