Bertarelli riktar känga mot Team New Zealand & America's Cup

12mR användes i tio raka America’s Cup. 82-fotaren IACC användes sedan i fem raka. Det är sällan som vinnaren vill byta klass eftersom man bevisligen är bäst i den rådande klassen. Men nu när Team New Zealand byter båt till den 36:e Cupen blir det tredje gången i rad med nya regler.

Det var en radikal och kontroversiell ändring när enskroven byttes ut mot katamaraner 2013, men man hade iallafall sett katamaraner förut. Båten som Team New Zealand lanserar nu är något helt oprövat. Alinghis ägare och Schweiz rikaste person, Ernesto Bertarelli, är kritisk.

”Jag förstår verkligen inte detta: varför byta båt inför varje Cup? I förra Cupen fanns det en tydlig väg framåt. Du kunde spendera samma summa för att utveckla projektet, men med mindre risk att göra ett misstag. Se på britterna och Ben Ainslie: den bästa seglaren i världen, men med fel båt. Game over.”

Han bekräftar också att han hade återvänt till America’s Cup om de foilande katamaranerna hade stannat.

”Ja, jag hade varit med. Schweiz har nu också seglare för att klara nationalitetsregeln. Att byta båt har gjort att de tappat två deltagare, en är Alinghi och den andra är Sveriges Artemis Racing). De hade haft sex båtar från början. Och det hade varit enkelt att komma upp i åtta.

Top