Beredskapen över för Sails of Change

Efter att ha förlängt beredskapen i månader för att öka chanserna till ett gynnsamt väderfönster har nu Sails of Change officiellt meddelat att de inte kommer att försöka slå Jules Verne Trophy-rekordet i år. JVT har stått på lagets agenda i 10 år så vi kan ju bara föreställa oss besvikelsen, men vi hoppas så klart få se dem på startlinjen igen nästa år.

Säsongen för att slå fartrekordet runt jorden börjar nå sitt slut. Ett lag som i ett decennium stått redo för utmaningen är Dona Bertarelli och Yann Guichards maxitrimaran Spindrift, numera vid namn Sails of Change*.

Det får bli en annan gång. Väderförhållandena var helt enkelt inte tillröckligt gynnsamma, varken för Sails of Change eller andra utmanare.

- Vi seglar nu tillbaka Sails of Change till vår bas i La Trinité-sur-Mer. Trots förlängd beredskapsperiod skapades aldrig ett tillräckligt gynnsamt väderfönster, kommenterar Yann Guichard och fortsätter:

- Vi har skjutit på deadline så långt som möjligt. Utmaningen handlar inte längre om att korsa ekvatorn på mindre än fem dagar (laget innehar fortfarande rekordet för den bästa tiden; 4 dagar 19 timmar och 57 minuter) utan att nå longituden för Godahoppsudden på cirka 12 dagar!

Maxitrimaranen Sails of Change, före detta Spindrift. Foto: spindrift-racing.com

Francis Joyon och hans lag hade mycket gynnsamma förhållanden i Södra ishavet, och som utmanare behöver man därför lite marginal.

- Det var ett svårt beslut, men det måste tas någon gång. Naturligtvis är det en besvikelse, och vi måste överväga vad som kommer härnäst. Dona (Bertarelli) och jag samlade seglarna och det tekniska laget på tisdagen vid lunchtid och det var ett speciellt ögonblick, tillade Yann.

Det närmaste kommer laget att förbereda sig inför en ny säsong av TF35-racing som startar i mitten av maj vid Genèvesjön.

*Sails of Change är en gemenskap för sport- och naturälskare, som vill skapa en hållbar framtid för vår planet, grundad av Yann, Donna och Donnas barn.

Top