BALLAD STORFAVORIT I EXPERTERNAS TIPS INFÖR KLASSIKERNAS ÅF OFFSHORE RACE

Det ser ut som att ÅFOR (tidigare Gotland Runt) inleds i lätta vindar under söndagen för att sedan övergå till ett ganska blåsigt race. Först ut ur skärgården är ett utmärkt sätt att skaffa sig en bra position för ett snabbt race till Visby och tillbaka till Sandhamn. I år ställer 16 klassiker upp och seglar som vanligt en kortare bana som ”bara” mäter 240 distans.

Skärgårdskryssarna kan inleda bra under söndagen efter starten inne i Stockholm, men kan få det tufft på havet. Ifall de tyngre båtarna kan hitta vägen ut på söndagen så bör de ha bra chanser på en eventuell sträckbog till Visby och tillbaka. De första båtarna brukar vara i mål tidigt tisdag morgon. Båtarna kappseglar med SRS som handicapregel, så det an dröja timmar innan slutresultatet blir klart.

Search har bett en expertpanel på fyra personer tippa utgången av racet. Tre av dem har seglat racet en eller flera gånger och den fjärde är en av landets främsta kappseglingsexperter som följt klassikerna i ÅFOR ett par år.

Så här ser experternas tips ut:

1) BALLAD

Ballad tippas som vinnare av två experter och tvåa respektive trea av de övriga. Havskryssaren Ballad byggd 1952 vid Neglingevarvet är racets näst tyngsta båt med ett deplacement på 34,5 ton. Trots tyngden har hon med ny segelgarderob visat sig snabb och nu vunnit tre år i rad.

2) KERMA

Skärgårdskryssaren SK95 Kerma tippas som vinnare av två experter och som ett icke rangordnat wild card hos en tredje. Kerma som ritades av Erik Salander och byggdes 1918 har renoverats och inte varit med på två år. Räkna med att skepparen Claes Ahlin och hans erfarna besättning seglar för guld.

3) PAM

Finländska 40ft Sparkman & Stephensritade Pam tippas av två experter som tvåa och som wild card av en. Pam har varit sexa i de två senaste årens ÅFOR Classic.

4) MARGA

Skärgårdskryssaren SK95 Marga var förra årets stora överraskning när hon gjorde comeback efter 49 år på land. Hon vann ÅFIR med 60 moderna båtar efter sig. Dessutom vann hon SEARCH CLASSIC YACHT CHALLENGE över den dittills snabbaste 95:an La Morena och placerade sig högt i andra klassikerrace. Marga tippas som tvåa av en person, som fyra av två och som wild card hos en tredje.

5) BEATRICE AURORE

Skärgårdskryssaren SK150 Beatrice Aurore tippas som trea av två experter. Förra året blev ”Bea” trea i ÅFOR Classic. Året dessförinnan blev hon tvåa av 30 båtar i Baltic Classic Masters i Åbo. Bea är byggd 1920 och ritad av August Plym.

Utanför listan men med ströröster kommer R10 Itaka och SK75 Bacchant, de tyska gästerna havskryssaren Peter von Seestermuehe, som var med i Gotland Runt för 80 år sedan och wishboneketchen Senta. Finländska 35ft havskryssaren Frienship II spelas ut som ett wild card av en expert. Båten har tidigare placerat sig som tvåa och trea i ÅFOR.

Fyra båtar som alltid annars brukar vara med men som i år inte ställer upp är SK95 Britt-Marie, Gerdny, havskryssarna Refanut, Regina och Anitra. Refanut är istället ett hett tips i ÅFORs klass double handed.

TEXT OLLE APPELBERG

Top