Bakslag för America’s Cup

Det första world series-eventet som skulle ägt rum under oktober 2019 i Cagliari, Italien skjuts nu upp till våren 2020. 

Matteo Plazzi, tekniskt ansvarig för Luna Rossa, bekräftade förseningen under Italian Sailor of the year award. 

Förklaringen: sena anmälningar och en tekniskt komplex båt. Då teamen kommer att få båtkomponenter, närmare bestämt “armarna”, som är one design är det kanske förståeligt att förseningar uppstår då fler lag tillkommer och exempelvis fler foils behöver produceras. Sen har det även pågått tidskrävande rättsprocesser gällande förseningsavgifterna. 

Protokollet säger att det “möjligen” ska genomföras ett till två America’s Cup World Series events under 2019. Det säger också att ACWS “ska bestå av tre event” 2020. I det här fallet brukar ordet “ska” innebära obligatorisk, vilket betyder att om man vill genomför fyra event under 2020 så kommer det behöva ske en protokolländring, vilket inte är omöjligt, men det krävs att ETNZ och Luna Rossa är överens. 

Det är också stipulerat att tävlingsplatserna offentliggörs senast 30 november 2019. Troligen kommer det första eventet att äga rum i Caligari under våren. DutchSail har önskat att få ett event till Haag, sen har även Newport, Rhode Island, Long Beach, Kalifornien och Hong Kong nämnts som möjliga arenor.

Med tanke på alla förseningar och hur långt många lag verkar vara från att ha båtar är frågan hur mycket lagen hinner träna innan det är dags, förseningen till trots. 

Top