BACCHANT KLÄTTAR I RESULTATLISTORNA – VÄLTRIMMAD 82-ÅRING TILL HUNDRAÅRINGARNAS REGATTA

Hundraåringarnas Regatta i Mariefred är en hyllning till seglande hundraåringar som också välkomnar yngre båtar. Regattan seglas den 25-28 juli i tre klasser, hundra år och äldre, 60-99- åringar och båtar under 60. En av de vackraste och snabbaste "juniorerna" är från 1936, ritad av Knud Reimers och bygg på Neglingevarvet i Saltsjöbaden. Beställare var den kände seglarprofilen Erik ”Störtankaret” Lundberg.

År 1974 såldes hon till USA där hon senare kom att ägas av Jerome Sullivan under åren 1975 till 2013. Han kappseglade henne flitigt och tog 13 topplaceringar i berömda Chicago Mackinac Race. Bacchant totalsegrade två gånger i tävlingen.

Under tiden i USA fick Bacchant partialrigg och segelytan överstiger nu väsentligt 75 kvm.

År 2013 bestämde sig Magnus Adlercreutz för att ta hem henne till det varv där hon en gång byggdes och där hans farfar Fredrik och dennes bror Johan Adlercreutz en gång var med och byggde henne.

Bacchant seglades genom the Great Lakes till New York en resa på 1500 nm för att därifrån skickas hem med Wallenius Wilhelmsen till Göteborg för vidare transport på land till Nya Djurgårdsvarvet. Båtbyggare Mattias Malmros har under tre år lett arbetet med en noga genomgående renovering som involverat väldigt många duktiga personer.

Kappseglingsresultaten blir stadigt bättre också i Sverige. Förra året blev Bacchant tvåa i Classic Yacht Cup Sweden, vann deltävlingen Peter Norlin Memorial och  tog hem tredjeplatsen i ÅFOR. Bacchant blev dessutom tvåa i den internationella Baltic Classic Master Cup.

OLLE APPELBERG

Top