Båtar av glas?!

Vi tänker ofta på glasfiber som ett relativt modernt material, men redan de gamla egyptierna använde glasfiber för att förstärka keramik. Men var egentligen den förste att bygga en båt i glasfiber?

Enligt Dan Spurr, redaktör på Parctical Sailor, och författare till ’Heart of Glass: Fiberglass Boats and the Men Who Built Them’, så var det troligen en herre vid namn Ray Greene i Toledo, Ohio ”Han byggde en segelbåt i glasfiber och polyester 1942, troligen en Snipe. Så det var en jolle som blev den första glasfiberbåten” men fortsätter också ”fast man får vara försiktig med vad man säger”

Det finns tydlig en flera tidigare exempel på båtar byggda i glasfiber och plastharts, men de flesta av dem var för sköra för att vara sjödugliga. Det var först när man började utveckla polyesterharts som glasfiberrevolutionen startade.

Glasfiber är ett material bestående av glas som smälts och formats till fibrer i tjocklekar mellan 0,001 och 0,1 mm. Det används ofta för att förstärka andra material, på grund av att det är starkt och segt utan att vara vare sig skört eller elastiskt, alltså ett material med mycket styvhet.

Top