Aston Martin avslöjar ny ubåt

Den brittiska biltillverkaren visade upp sin första design på en ubåt förra veckan på Monaco Yacht Show. Den heter Project Neptune, är tresitsig och har en stor glaskabin för maximal sikt under vattnet.


Aston Martin tror att ubåten kommer att finnas på marknaden om ungefär ett år och kommer att kosta omkring 4 miljoner dollar.

Marek Reichman, kreativt ansvarig på Aston Martin, säger att dom inte planerar att bygga fler än ett dussin ubåtar per år. ”Aston Martin är ett exklusivt varumärke. På 100 år har vi bara byggt 80.000 bilar.”

Fakta:

Höjd: 1,8 meter

Vikt: 4 ton

Max djup: 500 meter

Toppfart: 3 knop

Neptune är ett samarbete mellan Aston Martin Consulting och Triton Submarines från Florida, som har tillverkat lyxubåtar i lite mer än tio år.

Aston Martin har under de senaste åren expanderat utanför bilindustrin. Förra året lanserade som AM37, en 1000 hästkrafters motorbåt tillverkad tillsammans med Quintesse Yachts och Mulder Design. Dom har också börjat jobba med G&G Business Developments för att bygga Aston Martin Residences, ett lägenhetskomplex vid vattnet i centrala Miami.

Reichman säger att företaget har gjort undersökningar på vad förmögna människor är intresserade av att köpa, utöver bilar. Föga förvånande är många intresserade av båtar.

”Vad superyacht människorna vill ha har ändrats. Det handlar inte bara om att köpa en båt att ha kul i själv. Det handlar om att underhålla sina gäster.”

Top