Artemis vinner VM-guld

Efter en rafflande sista dag knep Kristian Nergaard, Johan Barne, Anders Pedersen, seglandes på Artemis XIV, VM-guldet i 5.5 på the Royal Prince Alfred Yacht Club i Australien. De två bahamianska besättningarna New Moon II och Ali Baba slutade på samma poäng,  och New Moon II tog silvret med minsta möjliga marginal. 

Det var en dag när alla hade chansen och babordskanten var stället att vara på. Dagens två segrar plockades hem av tyska Prettynama (Max Müller, Mark Dangel, Wiebe de Witte) John B ( Gavin McKinney, Mathias Dahlman, Lars Horn Johannessen) från Bahamas. 

Trots att prognosen inte var allt för långt från de väderförhållanden som rådde ute på banan, lovade de mer än vad som levererades. Men, till skillnaden från tidigare dagar så var vinden varken östlig eller steg över 8-10 knop. De lätta förhållandena till trots blev det en fantastisk dag på havet. 

Dagens första race leddes länge av Ali Baba följda av Artemis, men de två medaljörerna fick se sig omseglade då de chansade på fel kant och drog ut till höger. Racet vanns av Prettynama, Ali Baba kom starkt tillbaka och blev tvåa och schweiziska Zicca rundade av topp tre. 

De flesta trodde på vänsterkanten igen inför race 7, det andra för dagen. Ali Baba, det enda lag med en teoretisk möjlighet att kunna ta guldet från Artemis, drog ut höger efter en dålig start, med Artemis i släptåg. När fältet återigen samlades låg båda båtarna mitt i fältet och striden om segern såg ut att vara över. Men efter stark segling lyckades man ta sig hela vägen upp till femte plats, men det räckte inte. Girls on Film och New Moon II matchraceade hela andra kryssen i en hård kamp om pallplatserna. 

“Det är klart att vi var nervösa inför sista racet, vi är inte så starka i lätta förhållanden. Men allt vi behövde göra var att bevaka för som tur var räknade vi bort en tredjeplats, det var ett otroligt tacksamt läge för oss” sa Kristian Nergaard, Artemis XIV, när han kom in, och hyllade sin besättning, “Johan har seglat så många år, Soling, OS, och är otroligt erfaren, så det är en ynnest att få segla med honom. Och Anders, med sin erfarenhet nu från Finnjollen och på väg till OS om några månader var också en fantastisk resurs att ha ombord.”

Topp Fem

1. Artemis XIV (NOR 57, Kristian Nergaard, Johan Barne, Anders Pedersen) 15

2. New Moon II (BAH 24, Mark Holowesko, Christoph Burger, Peter Vlasov) 19

3. Ali Baba (BAH 23, Craig Symonette, Flavio Marrazi, Will Alloway) 19

4. John B (BAH 22, Gavin McKinney, Mathias Dahlman, Lars Horn Johannessen) 22

5. Girls on Film (GBR 40, Peter Morton, Andrew Palfrey, Andrew Mills) 22

Hela Resultatlistan

Top