Artemis tvåa i RC44 Marstrand Cup

Pressmeddelande från RC44: Med minsta möjliga marginal snuvades svenska Artemis Racing på slutsegern i RC44 Marstrand Cup. Torbjörn Törnqvist och hans besättning samlade ihop 48 poäng i de tolv racen. Men det gjorde även Charisma från Monaco och med tre segrar mot två gick segern till Charisma.

 

- Det kommer att ta ett tag att komma över det här. Men jag gratulerar Charisma. Det har seglat bra och förtjänar segern. Men den största segraren är ändå Marstrand som har bjudit på helt fantastiska förhållande, säger Torbjörn Törnqvist som var glad över andraplatsen.

Inför den fjärde och sista dagens seglingar hade svenska Artemis en liten ledning på två poäng. Och ingen kunde tvivla på att Torbjörn Törnqvist och hans besättning var ute efter att behålla förstaplatsen. När de nio båtarna lämnade Marstrandsön på söndagsmorgonen var Artemis först iväg från bryggan. De åtta ombord var oerhört fokuserade på sin uppgift att segla stabilt, undvika misstag – och vinna årets RC44 Marstrand Cup.

Tre race stod på programmet och även om Artemis inte tog starten i första racet så var deras vägval ut till vänster helt perfekt och de rundade första kryssmärket som etta. Resten av racet utökade de bara sin ledning och i mål var de mer än en minut före Team Ceeref – vilket bara kan beskrivas som en utklassningsseger i de här korta racen.

Men lika bra som det gick i första racet, lika tungt hade Artemis Racing i det andra där det blev en sjundeplats. Samtidigt tog Charisma en överlägsen seger och inför det sista racet var Artemis ”bara” tvåa i hela Marstrand Cup och Charisma ledde med en poäng.

Som ofta i jämna kappseglingar så avgörs allt i sista racet. Artemis behövde ha en båt mellan sig och Charisma in över mållinjen. Det lyckades – nästan. Men till slut seglade Artemis i mål som femma och direkt därefter, som sjätte båt, kom Charisma.

Artemis Racing klättrar dock i sammandraget, från femte till tredje plats och är nu tre poäng ifrån Charsima som leder.

Marstrand Cup var den tredje av fem regattor i årets RC44-mästerskap. Först ut var Porto Calero på Lanzarote 28 feb-4 mars. Därefter seglades det i Portoroz, Slovenien 9–13 maj. Nästa regatta är i Cascais i Portugal 26–30 september då det också är VM för RC44. Årets mästerskap avslutas i Valletta på Malta 14–18 november.

RC44 Marstrand Cup - Slutställning

1. Charisma, MON – 48 poäng

2. Artemis Racing, SWE – 48 poäng

3. Team Nika, RUS – 50 poäng

4. Team Ceeref, SLO – 53 poäng

5. Bronenosec Sailing, RUS – 61 poäng

6. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 63 poäng

7. Team Aqua, GBR – 65 poäng

8. Aleph Racing, FRA – 71 poäng

9. Tavatuy Sailing Team, RUS – 86 poäng

RC44 Championship Tour 2018

Ställningen efter tre av fem regattor:

1. Charisma, MON – 8 poäng

2. Team Ceeref, SLO – 9 poäng

3. Artemis Racing, SWE – 11 poäng

4. Team Nika, RUS – 12 poäng

5. Team Aqua, GBR – 13 poäng

6. Peninsula Petroleum Sailing Team, GBR – 16 poäng

7. Aleph Racing, FRA – 18 poäng

8. Bronenosec Sailing, RUS – 23 poäng

9. Tavatuy Sailing Team, RUS – 27 poäng

Artemis Racing

Torbjörn Törnqvist (SWE) - Owner / Driver

Andy Horton (USA) - Tactician

Iain Percy (GBR) - Main trimmer

Maciel Cicchetti (ITA) - Headsail Trimmer

Anders Ekstrom (SWE) - Offside Trimmer

Stu Bettany (NZL) - Pit

Julius Hallstrom (SWE) - Grinder

Pieter Van Nieuwenhuijzen (NED) - Bow

Top