ARTEMIS RACING BRÖT USA:S SEGERSVIT

Under söndagens America´s Cup seglade Artemis Racing två race. Det var en oväntad dag då publiken trodde mer på vinst över Frankrike än USA som blev motsatsen. Här följer ett pressmeddelande från Artemis Racing som tar oss igenom dagen.


Artemis Racing hittade äntligen rätt i starten och blev det första laget som lyckats vinna mot Oracle Team USA, försvararna av America’s Cup-bucklan.

– Det var en otroligt viktig seger, säger Anders Gustafsson som är grinder ombord på Artemis Racing.

Precis som under gårdagens seglingar gjorde Artemis Racing en dålig start i sin första match mot Frankrike. Den svenska båten seglade snabbt förbi efter det första märket men då hittade den franska skepparen Franck Cammas mer fart och tog tillbaks ledningen på det första kryssbenet. Artemis Racing jagade på men vid den näst sista rundningen skilde fortfarande 18 sekunder. Med gasen i botten knappade de in på målrakan men blev ändå besegrade med tre sekunder.

I matchen mot regerande mästarna USA var det ett helt annat Artemis Racing på banan.

Genom att vara mer aggressiva i starten och tvinga undan USA på väg mot startlinjen fick de ett övertag på det första benet. De hade kontroll över matchen på det första varvet runt banan men sedan jagade USA ikapp. På de två sista benen drog Artemis Racing ifrån på nytt och vann med 39 sekunder. USA hade fram tills dess varit obesegrade i America’s Cup på Bermuda.

– Vi låste upp USA i starten och fick ett idealt utgångsläge. Efter det kunde vi välja vår egen väg runt banan och även om det blev lite fight lyckades vi behålla lugnet ombord, säger Anders Gustafsson.

– Många matcher har avgjorts i starten så nu var det skönt att äntligen vara först, säger Artemis Racings skeppare Nathan Outteridge.

– Efter första matchen var vi tvungna att rycka upp oss och alla i laget lyfte sig ett snäpp. Det är den här nivån som vi borde segla på.

Seglingarna fortsätter imorgon klockan 19.00 svensk tid och då ställs Artemis Racing mot Nya Zeeland. Seglingarna kan ses i direktsändning i TV4 Sport och C More.

Officiella resultat 2017-05-28

Louis Vuitton America’s Cup Qualifiers – dag två:

Race 7: Sverige – Frankrike 0 - 1

Race 8: USA – Storbritannien 1 - 0

Race 9: Japan – Nya Zeeland 0 - 1

Race 10: USA – Sverige 0 - 1

Race 11: Nya Zeeland - Storbritannien 1 - 0

Race 12: Japan - USA 0 - 1

Poängtavla:

1. Oracle Team USA(USA) – 4p (startade serien med 1 extrapoäng)

2. Land Rover BAR (GBR) – 3p (startade serien med 2 extrapoäng)

3. Emirates Team New Zealand (NZL) – 3p

4. Artemis Racing (SWE) – 2p

5. Softbank Team Japan (JPN) – 1p

6. Groupama Team France (FRA) – 1p

Top