Artemis och KSSS är med i Youth Americas Cup!

KSSS och Artemis annonserar idag att man gör en satsning på Redbull Youth Americas Cup. Tävlingen är unga seglares chans att slå sig in i proffscirkusen och tävla i AC45:orna i San Francisco precis innan den stora cupen.


Det har länge spekulerats kring om Artemis skulle ha ett lag med i denna unika tävling och mycket jobb har gjorts bakom kulisserna för att göra det möjligt och skrapa ihop de pengar som behövs för att kunna göra en serös satsning som har hans att vinna.

Tävlingen är öppen för killar och tjejer som nästa år är mellan 19 och 24 år och alla är välkomna att göra en intresseanmälan för att kunna bli uttagen i laget. Intresseanmälan gör man på KSSS hemsida. 10 seglare kommer att tas ut som bedöms ha de kvalitéer och meriter som gör att de kan ingå i ett vinnande team i AC45.an. På tävlingen kommer endast 6 seglare att vara ombord men flera reserver behövs.

Björn Johansson som är sportchef på KSSS, vill ha in alla intresseanmälningar senast den 8 december och kommer sen att genomföra intervjuer med intresserade och räknar sen med att kunna presentera tiomannatruppen innan jul.

8 månaders dedikerad satsning i samarbete med Berg Propulsion

Från KSSS:s sida vill man understryka att det är en seriös satsning mot denna tävling som gäller som börjar i december och slutar i augusti. Man har ingått ett samarbete med Berg Propulsion och kommer att ha tillgång företagets M32:or i Gardasjön där vinter och vår träning kommer att förläggas.

I februari kommer delar av laget att få åka till San Francisco och lära sig om AC45-segling i samband med den träningscamp/uttagning som Redbull håller får de team som inte är knutna till ett Americas Cup-syndikat. Det svenska gänget kommer inte att få vara med på campen, då man redan är uttagna till att vara med på tävlingen i augusti men värdefull kunskap kommer ändå inhämtas bara genom att vara på plats och titta.

3-4 träningsveckor i AC45:or

Träningstiden i AC45.orna kommer att vara väldigt begränsad för alla lag, men veckorna innan tävlingen kommer alla uttagna lag att få möjlighet att intensivträna inför tävlingarna på plats i San Francisco med AC45:orna.

Pressrelease från KSSS

I september 2013 avgörs världens största bankappsegling, Americas Cup, i San Francisco, USA. Bland utmanarbåtarna finns svenska Artemis.

Nu är det klart att det också blir en förtävlingar - Youth America Cup - för unga seglare mellan 19 och 24 år. Och det blir en svensk båt även i den kappseglingen.

Den svenska ”ungdomsbåten” är ett samarbete mellan KSSS (Kungliga Svenska Segelsällskapet), Artemis Racing och Berg Propulsion. Båtarna som kommer att användas är 45-fots katamaraner. De som används i ”stora” Americas Cup är katamaraner som är 72 fot långa.

Uttagningen till det svenska laget kommer att ske under december och målsättningen är att presentera ett lag före året slut. Alla seglarna måste vara amatörer och ha svenskt medborgarskap.

– Det känns otroligt bra att vi kan ge svensk seglingsungdom en chans att leva sin dröm, om än bara för ett tag. Vi får en chans att visa världen att svenska unga seglare har stor seglingskunskap och brinner för sin idrott, säger Björn Johansson, sportchef på KSSS och ansvarig för det svenska ungdomsteamet.

Troligtvis kommer det svenska laget att bestå av Sveriges bästa unga seglare med rutin från OS-satsningar och flerskrovssegling. Cirka tio seglare tas ut i en första omgång för att sen bantas ner till åtta seglare. Under kappseglingen består besättningen av sex man. Totalvikt ombord är max 480 kg, det vill säga ett snitt på 80 kg.

– Det känns inte bara spännande att få vara med i ett sådant här ”once of a lifetime event”. Det är också intressant att bygga ett svenska lag och träna mycket i båtar som nästan motsvarar AC 45. Detta kommer att ge seglarna öppningar för framtida projekt. Vi kommer att träna i M32 (Marström 32-fots katamaran) där Berg Propulsion hjälper till med den träningsmöjligheten, tillägger Björn Johansson och fortsätter:

– Basen kommer i vinter att vara på Gardasjön i Italien tills vi kan segla på hemmaplan under våren och sommaren. Det kommer att krävas extremt bra fysik i kombination med att kunna segla en snabb båt där minsta felsteg kan få förödande konsekvenser. Det bevisas av det faktum att alla i besättningen kommer att bära hjälm under seglingarna.

Top